Slide
Slide
Slide
Slide

Лече. „Флоренция на Юга”, “Столицата на барока”, “Бароковата перла на Пулия” – това са само част от титлите, с които заслужено е окичен град Лече. Той е дом на близо 100 хиляди жители и неизменна част от маршрута на туристи от цял свят, които целогодишно искат да се докоснат до съкровищата на италианския регион Пулия, известен като “токчето на Ботуша”

В Лече лъха на елегантност, аристократизъм, античност и типично южняшо настроение. Бароковата архитектура, историческите сгради в старата част на града, красивите фасади, църкви и дворци са награда за очите за всеки естет и ценител на изкуството и архитектурата. Повечето сгради в кехлибарен цвят, определил облика на града, са вдигнати с местен камък, добиван в провинция близо до Лече.

Нашата разходка започва от главната порта – Porta Napoli, построена през 1548 г. в чест на крал Карл V.

Съкровищата на Пулия: Матера

Другите две порти са Porta Rudiae и Porta San Biagio. От трите съхранени порти започват главните улици в старата част на Лече. Те ни отвеждат до Пиаца Сан Оронцо –  оживен площад с кафенета, банки, сладкарници, аптеки и магазини за дрехи и сувенири.
Тук се намира римският амфитеатър на Лече и известната висока колона с метална статуя на покровителя на града Свети Оронцо, от където идва и името на площада.

Тясна търговска уличка свързва площада с друго емблематично място в Лече, което е неизменна спирка за гостите на града – Пиаца дел Дуомо.
Главната роля тук е отредена на катедралата Санта Мария дел Асунта, която е построена през 1144 г. и е преустроена през 17-ти век от най-видния представител на барока на Лече – архитект Джузепе Зимбало. До катедралата гордо се извисява 60-метровата камбанария, вдигната на 5 нива. В съседство на площада са резиденцията на епископа и семинарията.

Съкровищата на Пулия: Алберобело и Локоротондо

Най-впечатляваща в Лече е архитектурата на базилика Санта Кроче.

Това вероятно е най-известният символ на града с изящната си барокова фасада с хиляди декоративни елементи.

Най-впечатляващите сгради в града са дело на трима архитекти – Джузепе Чино, Джузепе Зимбало и Емануеле Маниери.

Град Лече е популярен с интересните си улични майстори, които изработват предмети и фигури от папиемаше, включително и в човешки ръст.

Това е техника, която използва смес от хартия и лепило, която когато изсъхне, може да бъде боядисана и украсена. Чрез традиционното изкуство в работилниците из града, датиращо още от 17 век и съхранено до наши дни, се създават най-вече  религиозни статуи.

Историята на Лече

Според легендата градът е известен още от времето на Троянската война, завладян е от римляните през ІІІ в. пр. Хр., които го наричат Липия. По времето на император Адриан Лече е преместен 3 км на североизток и получава името Личея. След краха на Западната Римска империя, градът е превзет от остготския крал Тотила. А след остготите, в продължение на повече от пет столетия влиза в състава на Източната Римска империя – Византия. Норманите завладяват областта през ХІ в., а през XVв. Тя е присъединена към Кралството на двете Сицилии. Близо 13 месеца е завладян от турците, голяма част от сградите са били сринати. Испанците завладяват тези земи, като вдигнали Лече отново в продължение на близо 100 години.

Съкровищата на Пулия: Бари и Полиня̀но а Ма̀ре

В Лече дегустирахме класическа пица „Маргерита“ и бяло вино от Саленто, а за десерта се доверихме на едно от най-популярните заведения – Alvino. 

Отранто

На близо 50 км от Лече е живописното градче Отранто, което е “кацнало” на източния бряг на Саленто.
Курортното селище с близо 6 хиляди жители предлага магична комбинация от плаж с бял пясък, море с всички нюанси на синьото, сгради с красива архитектура, заведения на брега на морето, магазинчета за сувенири, дрехи и джалато.

Градът е известен със своя замък, послужил за заглавие и вдъхновение на първия готически роман в историята – “Замъкът Отранто” на английския писател Хорас Уолпоул, както и с Катедралата, притежаваща една от най-красивите средновековни подови мозайки, днес не само посреща местните и гостите на града, но и младоженци, които казват своето съдбовно “Да”.

През 2010 г. Отранто е обявен за световно наследство от ЮНЕСКО за стария си град.

Лече и Отранто са част от програмите на българския туроператор Онекс тур, който организира директни полети до Пулия.

Снимки Руслан Йорданов и Светла Йорданова, Bgtourism.bg

Сподели публикацията