Плажът Lama Monachile (Монашеско острие), намиращ се в Полиня̀но а Ма̀ре/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide

Бари. 60 милиона маслинови дръвчета, вкусна кухня, ароматно вино, хубава италианска музика, емоционални и толерантни хора, а сградите са с впечатляваща архитектура. Това е част от картината в Пулия, един от най-топлите и красиви региони в Италия, известен като „токчето на ботуша“.

Сред истинските съкровища на региона е плажът Lama Monachile (Монашеско острие), намиращ се в Полиня̀но а Ма̀ре.

Обграден от две внушителни скалисти стени, този плаж е най-живописното място по крайбрежието на Пулия. До каменистия, но изключително популярен плаж в социалните мрежи стигаме през каменното стълбище зад моста Ponte Borbonico.

Туристи от цял свят са въоръжени с телефони и фотоапарати, а най-смелите са опънали хавлии или са с бански във водите на красивия залив в Адриатическо море.

Малкият плаж със световна слава е носител на престижния Син флаг.

Полиня̀но а Ма̀ре  е малък пристанищен град с близо 18 000 жители. В централната част е историческият център с красиви сгради и тесни улички. Докато се разхождате из Стария град, ще откриете поетични думи, които са изписани на италиански по стълби, стени, врати, по земята и къде ли още не.

Полиня̀но а Ма̀ре и известен и с това, че е родният град на Доменико Модуньо, който е певец, композитор, актьор и общественик, носител е на 2 награди „Грами“ през 1958 година. По-рано същата година е победител на фестивала на италианската песен в Сан Ремо с песента „Volare“ (Летя), а като изпълнител и автор, участва и в конкурса на Евровизия.

В централната част на града има откъси от класическия хит, които висят над уличка като светещи надписи между сградите – местните хора и гостите на града се разхождат и си пеят незабравимата песен.

Полиняно а Маре е град, издигнат върху внушителни отвесни скали. Пред портите му в миналото е минавал Римския път „Виа Траяна“. В наши дни, крайбрежието е познато с кристално чистото си море, двадесеткилометровата си плажна ивица и големия брой пещери, издълбани в скалите. Специфичната архитектура допълва естествените красоти на това градче, познато с прозвището “Перлата на Адриатика”. Скалистото крайбрежие на Полиняно а Маре е пълно с естествени заливи, които в миналото са служели за убежище на рибарските лодки, а днес целогодишно привличат неспирен поток от туристи.

Старите градове на полуострова са душата на Пулия. Затова и разходката ни в Бари  започва от тук, а тук ухае на паста и сапун. Ще срещнете емблематичните нони (баби), които приготвят автентичната домашна паста оречиете (orecchiette).

Много от възрастните италианки са отворили домовете си и директно от кухните или пред входните врати правят паста. На дървени маси те ръчно разточват тестото, след което с нож и пръсти майсторски оформят стотици кръгчета с размера на долната месестата част на ухото.

Ушичките се оставят да изсъхнат преди да потеглят към близките ресторанти или към купувачите. Пастата се продава в найлонови торбички, които са по 2,50 евро за половин кг и по 5 евро за килограм.

По уличките на Бари ухае на сапун от висящото от балконите пране.

Много от терасите са превърнати от местните жители в истински градини с малки дръвчета и разнообразни цветя.

Бари е един от модерните и развити градове, с добре запазени сгради от Средновековието.

Всички известни забележителности се намират в Стария град, а плетеницата от колоритни улици и пресечки носи специфична средиземноморска атмосфера. Катедралата Св. Савин е построена в края на ХІІ в. в романски стил. През ХVІІІ в. в интериора и фасадата й са добавени барокови детайли. Казват, че да отидеш в Бари и да не видиш базиликата Св. Никола е като да отидеш в Рим и да не видиш папата. Базиликата Св. Никола е осветена през 1087 г., но остава незавършена до 1197 г. Приема се за едно от най-големите постижения на романската архитектура в Пулия.

В базиликата се пазят картината „Богородица със светци” на Виварини от 1476 г., гробницата на Бона Сфорца, съпруга на Сигизмунд ІІ, крал на Полша и последна дукеса на Бари (1558 г.) и разбира се мощите на Св. Никола – закрилник на моряци, търговци, банкери, разбойници, затворници, жени и деца.

Ще запомним Бари с дегустацията на фокача „Барезе“, обявена за най-вкусната в Италия. Не пропускайте да се разходите из дългите булеварди и да посетите градския плаж с апетитното име „Хляб и домати“ (Pane e Pomodoro).

Бари е роден дом на композитора Николо Пичини. Известен е със значителния си принос за развитието на комичните опери, въпреки че е еднакво вещ и в драматичния стил.

Фридрих Втори построява в цяла Пулия 114 замъка и една катедрала. Всички 113 са абсолютно еднакви, само един замък е напълно различен и той е Кастел дел Монте.

Пулия е част от портфолиото на българския туроператор Онекс тур, който реализира директни чартъри и утвърдена програма, която се радва на голям интерес.

Снимки Руслан Йорданов и Светла Йорданова, Bgtourism.bg

Сподели публикацията