Slide
Slide
Slide
Slide

Пампорово/Будва. Пампорово АД направи уверени стъпки към утвърждаването на к.к. Пампорово като водеща дестинация за здравен и конферентен туризъм по време на Югоизточния Европейски Медицински Форум (ЮЕМФ), проведен между 4 и 8 септември 2024 г. в Будва, Черна Гора. На събитието представителите на дружеството демонстрираха пред международната медицинска общност уникалните климатични предимства на курорта в превенцията, профилактиката и рехабилитацията на заболявания от висока социална значимост.

Форумът събра медицински експерти и представители на академичната общност от различни държави, сред които България, Албания, Кувейт, Черна Гора, Грузия, Сърбия, Израел и Русия. Програмата бе акредитирана от Европейския съвет за непрекъснато медицинско образование, осигурявайки на участниците международно признат сертификат с 13 кредита за продължаващо обучение.

Кръглата маса на тема „Обществено здравеопазване. Роля и функции на съсловните организации”, ръководена от президента на ЮЕМФ – проф. д-р Андрей Кехайов, бе едно от основните събития на форума. В дискусията участваха Президента на Световната Медицинска Асоциация (WMA) – Д-р Луджаин Алкодмани, председателите на медицинските асоциации на всички страни членки на ЮЕМФ, Министърът на здравеопазването на Република Черна Гора, представители на местната и изпълнителна власт от България и Черна Гора, членове на специализирани органи за управление на здравеопазването, членове на академични съвети и други.

Проф. Кехайов представи доклад на тема „Системен подход и анализ на здравеопазването в България”, подчертавайки нуждата от иновативни решения за справяне с предизвикателствата на съвременното обществено здравеопазване и ролята на институциите в този процес. “Пампорово” АД изрази своята ангажираност към устойчивото развитие на здравния туризъм и подчерта необходимостта от подкрепа и ангажираност от властите.

Основната цел на участието на “Пампорово” АД бе не само да утвърди курорта като водеща дестинация за зимен и летен туризъм, но и да акцентира върху неговата роля като център за белодробна рехабилитация, профилактика на диабет и климатотерапия, както и място за провеждане на научни конференции и конгреси от световна значимост.

Сред участниците във форума беше чл. кор. проф. д-р Николай Цанков, д.м.н.

„Този форум ни даде уникална възможност да обменим опит с медицински експерти от различни части на света и да създадем нови партньорства. Пампорово има огромен потенциал да се утвърди като международен център за здравен туризъм, а срещите и дискусиите на събитието ще ни помогнат да реализираме тази цел”, коментираха представителите на дружеството.

Това участие отбеляза важна стъпка в дългосрочната стратегия на “Пампорово” АД за позициониране на курорта като международен център за превенция, профилактика и рехабилитация, както и за организиране на значими научни и медицински събития.

Сподели публикацията