Slide
Slide
Slide
Slide

Бургас. Бившият министър на туризма Зарица Динкова отправи критика към липсата на държавна подкрепа за туристическия сектор в България, като подчерта, че страната е пропуснала възможност да усвои 10 милиона евро договорена държавна помощ поради липсата на посредователност да изпълнението на ключови договорки с Европейската комисия. Динкова направи това изявление по време на XI годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, където беше сред официалните лица.

“Въпреки тези предизвикателства, туристическият бизнес продължава да демонстрира устойчивост и да се развива, като предлага все по-качествени продукти, дори в условията на политическа несигурност. Политиката трябва да работи в подкрепа на бизнеса, а не да му създава допълнителни трудности. Време е този подход да се утвърди на най-високо ниво,” заяви Динкова.

Тя отбеляза, че докато държави като Испания и Гърция използват европейските ресурси и планират стратегически и действат иновативно за развитието на туризма си, използвайки и предимставата на възобновяемите енергийни източници, България изостава именно поради липсата на дългосрочна визия и конкретни тактически мерки. “Без ясна стратегия и подкрепа за сектора, ние пропускаме ценни възможности,” допълни Динкова.

Според нея, туристическият сектор трябва да бъде ключов двигател на икономиката, като страната разполага с огромни природни ресурси – от минерални води до потенциала за развитие на СПА и балнеология. „Имаме всичко необходимо, но е време да разработим целенасочена държавна политика, която да отключи този потенциал и да ни превърне в конкурентен играч на европейската сцена,” каза още тя.

В заключение, Динкова отправи призив към всички участници в процеса – от бизнеса до политиците: „Ние всички сме отговорни да не позволяваме на българския туризъм да изостава. Със съвместни усилия можем да превърнем България в силен и конкурентоспособен играч на международната туристическа карта, използвайки не само природните ни богатства, но и възможностите, които Европейският съюз ни предоставя.“

Трябва да бъде направено дългосрочно стратегическо планиране за укрепване на туристическия сектор, който може да се превърне в основен двигател за икономическото развитие на България, допълни Динкова. Тя изрази надежда, че нейният наследник Евтим Милошев ще продължи програмата за подкрепа на Черноморските общини и ще я разшири към вътрешността на страната, за да може реално работещият бизнес да усети по-осезаемо подкрепата на държавата. Динкова подчерта, че подобни мерки са от ключово значение за устойчивото развитие на туристическия сектор и за повишаване на неговата конкурентоспособност на европейско ниво.

Сподели публикацията