Юлиян Мавродиев
Slide
Slide
Slide
Slide

Историята на предприемача Юлиян Мавродиев достойна за холивудски епос

В рубриката “Бизнес карати” Bgtourism.bg дава думата на успешни личности в българския туризъм. Това са хората, които чертаят пътя за превръщането на този бизнес в мощен мотор за икономиката на страната и не спират да работят за покоряването на нови предизвикателства. Примерът им е заразителен за всеки, който иска да следва мечтите си. Техните истории, написани от живия живот, са повече от интересни. Днес наш гост е Юлиян Мавродиев, един от основателите на Volt Premium Taxi, първата таксиметрова компания, предлагаща премуим услуга.

“Момче, задръж рестото”!
С щедър жест клиентът в таксито подава банкнота от 20 лв., сметката е малко повече от 15. Шофьорът любезно благодари за бакшиша. Изчаква пътниците да слязат от жълтия автомобил “Киа Сийд” и бързо потъва в дебрите на лудия софийски трафик. Очаква го дълъг и напрегнат ден зад волана. Но в края на смяната ще занесе вкъщи прилична надница. При добър късмет може да изкара дори 200 лв.
Годината е 2019 г. Само няколко години по-рано шофьорът на таксито е имал собствен бизнес, а негови фирми са работили в четири държави. В добрите времена оборотът е бил за милиони. Името му е Юлиян Мавродиев. Днес, заедно със своя съдружник Огнян Попов, са сред основателите на Volt Premium Taxi. Първата компания в София, предлагаща премиум такси услуга.

Юлиян Мавродиев и Огнян Попов

Как започва тази история, в която мечтите се превръщат в реалност, а после животът ги срива в калта, преди отново да ги възроди?
“Започнах да се занимавам с бизнес още на 19 години, заедно с още двама приятели – връща лентата Юлиян Мавродиев. – През 2004-2005 г. предлагахме на хотелите мултимедиен продукт, който нарекохме “виртуални разходки”. Снабдени с модерен обектив, който беше внесен от САЩ, и специален софтуер, получавахме възможността да заснемем всеки един обект в хотела на 360 градуса. По този начин абсолютно всичко се вижда в една снимка. И може да се “надникне” във всяка една зона на комплекса. Атрактивна мултимедия, която разкрива на клиента всички екстри, които предлага хотелът.”

Юлиян Мавродиев

Ентусиазмът на младите бизнесмени е заразителен! Облечени с костюмите от абитуриентския си бал, въоръжени с тефтер за водене на записки и енергия, която може да зареди с електричество малък град за един месец, тримата печелят доверието на сериозни клиенти в туристическия бранш.

“Бизнесът ни започна бързо да се разраства – разказва Юлиян Мавродиев – От нашите партньори започнахме да получаваме поръчки за изработката на брошури и всякакви други рекламни материали, необходими за хотелиерския бранш. Съвсем ясно си спомням от тези първи стъпки. Започнахме с офис в апартамент. В началото беше трудно дори да се справяме с плащането на наема. Скоро това се промени. Първо получихме предложение да изработим сайт за много популярен хотел в Пампорово. А след това развитието ни продължи и в други посоки.”

Всичко изглежда като сбъднат сън до момента, в който световната финансова криза, започнала през 2008 г., не започва да клати и икономиката на България.
Бизнесът, в който е инвестирал Юлиян, тръгва надолу и след няколко сериозни сътресения се налага го прекрати през 2019 г.
“Оказах се с доста кредити за изплащане и семейство, за което трябва да се грижа – казва Юлиян Мавродиев. – Вече беше въпрос на оцеляване. Трябваше да си задам въпроса: “Сега какво ще правя?”
Решението да започне да кара такси днес изглежда като дяволито намигване от съдбата. Но когато си паднал от високо първо трябва да се научиш да ходиш отново, преди да катериш върхове.

“Изкарах необходимите документи, за да започна работа като такси. Това е една процедура, която отнема време и ето ме на пиацата – спомня си Юлиян. – След първата смяна установих, че съм изкарал 130 лв. Видяха ми се като милиони! На следващия ден сумата беше 130. Един ден стигнах до 250 лв… Парите не бяха лоши, но средата, в която се работи не беше за мен. Хубавото беше, че като таксиметров шофьор общувах с много хора и скоро отново започнах да мисля за собствен бизнес. Мина ми през ума да се опитам с отдаването на таксиметрови коли под наем. Но в крайна сметка си казах на самия себе си: “Имал си бизнес за милиони. Опитай се отново да направиш нещо голямо!”

След това провидението започва да му раздава правилните карти, но Юлиян трябва да ги разчете и изиграе правилно. В таксито вози един от шефовете на БНБ, който е впечатлен от идеите на младия шофьор. Дава му визитка и съвет: “Трябват ти бизнесплан и инвестиция”.

“И в един момент, докато си правя курсове с “Киа”-та за по 5 лв., ми хрумва идеята да създам първата премиум такси компания в София – разказва Юлиян Мавродиев. – Започвам да пиша бизнес план за 5 млн. лв.! Разбирате ли колко трябва да си луд, за да тръгнеш да правиш това?! И се почва търсене, опипване на почвата, ходене по мъките. Сутринта карам такси, облечен с маратонки и тениска. След това обличам костюма и отивам на среща в Министерство на транспорта. Отивам в инвестиционен фонд или бързам да се видя с потенциален партньор. Вечер на масата в кухнята пиша и преработвам бизнес плана. През деня съм зад волана. Но когато вярваш в това, което искаш да направиш. Когато имаш самочувствие с нужното покритие, вратите пред теб започват да се открехват.”

Голямата промяна не идва с магическа пръчка. Нужни са стотици срещи, за да получиш дори един одобрителен отговор. Потупване по рамото, което дава кураж.
“Трудностите не ме пречупиха, за мен това беше полезен опит – категоричен е Мавродиев. – Не се отказах и за секунда от идеята.”

Пробивът идва, когато Юлиян се среща с Огнян Попов. Двамата са съученици от Строителния техникум в София, а в онзи момент съпругата на Мавродиев работи във фирма на Попов. Още първият контакт между двамата дава резултат. На следващия ден Юлиян получава обаждане по телефона, което съдържа две ключови думи: “Правим го”!

Огнян Попов се превръща в кръстник на новата премуим такси компания. Той измисля името “Волт” (Volt) . Застава до партньора си с първата инвестиция, както и с ангажимент да привлече допълнително финансиране.

“Огнян е мой ментор и учител – споделя Юлиян Мавродиев – Ние сме на една възраст, но това, което е постигнал този човек, не знам дали и за сто живота може да се изгради. Бизнесът, който ние правим заедно, за мен не е само въпрос на пари. Да, финансите носят със себе си начин на живот, с който бързо се свиква. Но съм се убедил, че хората, които не разполагат с много средства често стават жертва на една система, която ги лъже: “Купувай и ще бъдеш щастлив”. Това е капан. Аз намирам щастието в съвсем различни неща. Едно от тях е да свърша работата си по такъв начин, че моите партньори и клиенти да ценят труда ми. Радва ме удовлетворението. Това, че съм успял след пет години, в които съм карал такси по празници и не съм си виждал семейството. Работил съм през нощта и съм понасял неуважение към мен и към професията. Борих се и не спирах да вярвам. Тогава моментът, когато Вселената се отваря за теб. Убеден съм, че всеки може да сбъдне своята собствена мечта. Просто трябва да се опитваме да бъдем най-добрите в това, което ни вдъхновява в живота. Трудностите не са страшни. Те каляват. Постоянство и борбеност са нашите две могъщи оръжия. Те никога не предават този, който ги притежава. И умее правилно да ги използва.”

Кристиан ИВАНОВ, Bgtourism.bg

Снимки Личен архив

(За пътя в бизнеса на Огнян Попов, четете в следващ материал)

Сподели публикацията