Saudia спечели наградата за най-усъвършенствана авиокомпания в света на наградите Skytrax World Airline Awards за 2024 г.
Saudia спечели наградата за най-усъвършенствана авиокомпания в света на наградите Skytrax World Airline Awards за 2024 г.
Slide
Slide
Slide
Slide

Лондон/Рияд. Saudia, националният превозвач на Саудитска Арабия, беше обявен за „Най-усъвършенстваната авиокомпания в света“ и класирана на първо място за най-добър кетъринг в икономична класа сред авиокомпаниите на наградите Skytrax World Airline Awards за 2024 г.  Домакин на събитието беше Skytrax, международната организация за рейтинг на въздушния транспорт, известна с оценката си на глобалната авиоиндустрия.

Световните награди за авиокомпании се основават на цялостно глобално проучване за удовлетвореността на клиентите, проведено в продължение на няколко месеца, обхващащо повече от 375 авиокомпании по света. През последните години Saudia демонстрира несравним напредък в своите класации, спечелвайки титлата „Най-усъвършенстваната авиокомпания в света“ за трети път. Забележителният растеж на Saudia отбеляза скок в класирането си през последните седем години, скачайки от 82-ро място през 2017 г. на 23-то през 2023 г. и достигайки 20-та позиция през 2024 г.

Програмата за трансформация „SHINE“ на Саудитска Арабия допринесе за постигането на това забележително постижение, тъй като инициативите са насочени към повишаване на изживяването на гостите, оптимизиране на оперативната ефективност и подобряване на предлаганите услуги и продукти, последвани от стартирането на новата ера на дигитална трансформация и рязане на Саудитска Арабия -модерни технологии. Тези усилия накараха Saudia да се класира сред 10-те най-добри авиокомпании в световен мащаб по ефективност на времето (OTP) през 2023 г., запазвайки тази позиция шест последователни месеца. Трябва да се отбележи, че през май 2024 г. Saudia беше класирана сред петте най-добри по показатели навреме на пристигане (OTP-A) и първа в световен мащаб за най-високи показатели навреме на заминаване (OTP-D).

Инж. Ибрахим Ал-Омар, генерален директор на Saudia Group, каза: „Тези награди потвърждават отдадеността на Саудитска Арабия към високи постижения и нашия ангажимент за постигане на целите на Националната стратегия за транспортни и логистични услуги. Като се придържаме към най-високите стандарти за качество в авиационната индустрия, ние непрекъснато даваме приоритет на иновациите в услугите, като подобряваме изживяването на гостите и оптимизираме оперативната ефективност.”

„Тази непоколебима отдаденост на отличните постижения позиционира Саудитска Арабия като водещ глобален свързващ елемент, свързващ света с Кралството, за да обслужва широка гама от сектори, включително бизнес, туризъм, развлечения, спорт, хадж и умра.“

Едуард Плайстед, главен изпълнителен директор на Skytrax, каза: „Поздравяваме Саудитска Арабия за това страхотно постижение и този забележителен успех. Да получиш признание за промяната и подобряването на качеството е доказателство за упоритата работа на ръководството и персонала на Saudia и това признание трябва да бъде източник от гордост.”

Саудитска държава е начертала ясен курс за бъдещата си траектория и стратегия, като я позиционира да постигне челни позиции в класацията на Skytrax през идните години. Това се доказва от неотдавнашното подписване на две знакови сделки с Boeing и Airbus за придобиване на 154 нови самолета. Освен това Saudia е подложена на радикален ремонт на кабините на своите гости, включително места за гости и бизнес класа, както и въвеждане на високоскоростен интернет по време на полет и надграждане на бордовите развлекателни екрани до най-високата резолюция в индустрията.

Интересно е да се отбележи, че Росен Димитров, известен професионалист в авиационната индустрия, наскоро се присъедини към Saudia през 2023 г. след повече от десетилетие в Qatar Airways. По време на мандата си там той допринесе за издигането на опита на гостите на Qatar Airways до безпрецедентни висоти като главен служител за обслужване на клиентите, което доведе авиокомпанията до спечелването на престижната награда Skytrax за най-добра авиокомпания в света рекордните седем пъти. Сега в Saudia, Димитров служи като главен служител по изживяването на гостите и съветник на Негово превъзходителство и директор на Saudia Group, където той ръководи цялостна трансформация на изживяването на гостите, позиционирайки Саудитска Арабия като страхотен конкурент в световната авиокомпания. Под негово ръководство Saudia е готова да се превърне в авиокомпания, която да наблюдаваме през следващите години, тъй като поставя нови еталони в отличното обслужване и удовлетвореността на клиентите.

Сподели публикацията