БЛИЗО 1 МЛРД. ЛЕВА Е СПЕЧЕЛИЛА СТРАНАТА НИ ОТ КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА, КОЕТО Е 1/3 ОТ ПРИХОДИТЕ В СЕКТОРА.

Това обяви пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки Румен Драганов. Секторът започна бурното си развитие още през 2017-а, като посещенията на чужденци се увеличават с всяка изминала година. Експертите отчитат ръст от 18-22% и така броят на туристите, които влизат в страната ни с цел туризъм в градска историческа среда, е достигнал 3,5 милиона души. За сравнение преди две години броят им е бил 1,1 млн. души. Общият брой на чуждите туристи у нас пък е бил 11,7 милиона души.

През последните няколко години наблюдаваме бурно развитие на културния туризъм

Обясняваме си го с нискотарифните авиокомпании, които летят от 28 летища. Те увеличиха значително броя на туристите, които пристигат у нас особено през есента и пролетта. Тези посещения не са свързани с морски или ски туризъм“, коментира Драганов. Чужденците, които идват у нас с цел културен туризъм, са за кратък период – предимно за уикенда, ползват рентакар и посещават различни населени места. Те са предимно от европейски страни.

„Интересно е, че тези туристи търсят места, свързани предимно с млади хора и проекти за съвременни изкуства. Нещо, което не е типично за българските младежи“, коментира Румен Драганов. Друг интересен момент е, че чуждите туристи са заинтригувани не толкова от мъртвата история и артефакти, а по-скоро търсят живата култура и изкуството на танца и музиката.

Сподели публикацията