София. Последният самолет Airbus A321ceo се присъедини към флотилията на WizzAir, съобщиха от компанията. Това е 119-ият самолет на Wizz Air и последният, оборудван с използвания в момента двигател на производителя. Отсега нататък всяка нова доставка на Airbus за Wizz Air ще е с ултра модерния и ефективен нов модел двигател (neo), което допълнително ще затвърди позицията на Wizz Air като една от най-зелените авиокомпании в света.

Моделът Airbus A321ceo направи възможно WIZZ да се превърне в най-сигурната и бързоразвиваща се авиокомпания в Европа с най-ниските разходи в индустрията. Двигателите от новото поколение neo и иновативната конструкция на кабината ще осигуряват 20% икономия на гориво. Самолетът A321neo предлага също значителни ползи за околната среда с близо 50% намаление на шума и емисиите на азотен оксид в сравнение със самолетите от предишното поколение. Оборудван с най-новите технологии, към момента A320neo е най-ефективният теснофюзелажен самолет в света и е считан за пионер в сектора.

В момента Wizz Air разполага с флотилия от 119 самолета (72 A320ceo, 41 A321ceo и 6 A321neo) и има направена рекордна поръчка за 273 самолета A320neo, A321neo и A321neo XLR, която е най-голямата поръчка на авиокомпания досега в света. След изпълнението ѝ флотилията на WIZZ ще достигне до 300 самолета, превозващи 100 милиона пътници годишно с екипаж от 10 000 души. Поръчката включва 20 самолета A321XLR (Extra Long Range), което ще даде възможност на Wizz Air да лети по маршрути с продължителност 7-8 часа със същата ефективност, както при по-късите маршрути. Подобрената производителност на самолета ще позволи на Wizz Air да разшири още повече мрежата си и да свърже точки на картата на WIZZ, които в момента са недостъпни.

Сред авиокомпаниите с флотилии от най-малко 100 самолета Wizz Air оперира четвъртата най-млада флотилия в света и най-младата сред нискотарифните авиокомпании със средна възраст на самолетите от 5.43 години, сочат последните данни на швейцарския доставчик на разузнавателни услуги на CH-AVIATION. Съвременната и добре поддържана флотилия има ключова роля за нареждането на авиокомпанията сред десетте най-безопасни нискотарифни превозвачи на 2019 г. в класацията на единствената световна агенция за безопасност и рейтинг на авиокомпаниите AirlineRatings.com.

Благодарение на модерната си флотилия, включваща голям брой от най-ефективните теснофюзалажни самолети в света, Wizz Air бе обявена и за най-зелената авиокомпания в Европа през юни 2019 г. със само 57.3 г емисии на CO2 на пътник/км. Тази цифра е в процес на непрекъснат спад през последните години. Wizz Air се ангажира да намали допълнително своите емисии на CO2 на пътник с 34% до 2030 г.

Дидерик Пен, изпълнителен вицепрезидент и главен оперативен директор на Wizz Air, коментира: „Щастливи сме да приветстваме последния A321ceo в нашата флотилия днес. Airbus A321ceo изигра ключова роля в историята на Wizz Air и ни помогна да станем една от най-зелените, най-безопасните и най-бързо развиващите се авиокомпании в Европа, както и превозвачът с най-ниски разходи в бранша. Отсега нататък всеки нов самолет от семейството на Airbus A320, присъединяващ се към нашата флотилия, ще бъде оборудван с една от най-модерните и екологични двигателни технологии в авиацията. Ще продължим да предоставяме нискотарифни и висококачествени възможности за полети в съчетание с непрекъснато намаляващ екологичен отпечатък на пътнически километър. Ще се радваме скоро да привестваме нашите чудесни клиенти на борда на един от новите ни самолети.“

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA