София. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ще проведе работни срещи с представители на туристическия бизнес по Черноморието.  Разговори с бранша от южното крайбрежие ще бъдат организирани днес, 30 юли. В програмата са предвидени срещи с ръководството на Слънчев бряг АД, Съюза на хотелиерите- Несебър, Съюза на собствениците Слънчев бряг и други.

В петък- 31 юли, работни срещи ще бъдат проведени със Съюза на хотелиерите Златни пясъци и Варненската асоциация на туроператорите. Същият ден ще бъде организирано и заседание на Националния съвет по туризъм. Основен акцент в дневния ред на съвета е обсъждане на актуалното състояние на сектора и набелязване на мерки за преодоляване на последиците от разпространението на кризата от COVID 19.

В същото време Николова проведе среща и с представители на  Асоциацията на екскурзоводите в България. Пред тях тя заяви, че се търсят решения за подпомагане на заетите в сектора. Обсъждат се различни варианти за подкрепа на сектора и популяризиране на по-малко известните туристически забележителности в страната.

„Търсим решения за подпомагане на хората, заети в сектор туризъм, включително и екскурзоводите, защото без тях няма как да предложим на посетителите качествена туристическа услуга“ – това заяви  заместник министър-председателят и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Асоциацията на екскурзоводите в България.

„Разчитам на Вашето съдействие, за да се справим заедно в тази тежка ситуация. Надявам се да имаме конструктивен диалог и комуникация при възникване на въпроси“, каза министър Николова.

По време на срещата вицепремиерът представи пред събеседниците си нотификацията от Европейската комисия (ЕК) за одобрение на целево субсидиране на чартърните полети, организирани от туроператорите до България. Одобрението на схемата от Комисията беше задължително условие за прилагане на правителствената антикризисна мярка, с която се отпускат по 35 евро за всяка седалка от чартърна линия превозваща туристи до страната.

Вицепремиерът Николова информира още, че туроператорите могат да се възползват от мярката 60:40, която за туристическия сектор е 80:20, тъй като допълнително се одобряват 290 лева на заето лице. Единствено за нашия отрасъл мярката отчита специфики в сезонния му характер, взети са предвид индикациите, подадени от различни организации, разясни тя. И добави, че  с решение на кабинета хора от Молдова, Северна Македония, Кувейт, Сърбия, Израел, Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора ще бъдат допускани в страната срещу PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в България. По думите й ще се водят активни преговори за разширяване на броя на страните, от които ще може да се пристига у нас без допълнителни карантинни мерки.

В рамките на дискусията министърът представи и идеята за въвеждане на традиционно българско меню в хотелите и ресторантите в курортите. Според нея кулинарията е важна част от цялостния ни туристически продукт и е удачно да се акцентира на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария, на национално и местно ниво. В тази връзка бяха обсъдени и различни варианти  за подкрепа на сектора и популяризиране на по-малко известните туристически забележителности в страната, които да привличат не само чуждестранни, но и български туристи.

От своя страна представителите на асоциацията обясниха пред министъра тежката ситуация, в която се намират в момента поради кризата от COVID-19 и че голяма част от екскурзоводите у нас са без доходи от месец март. Те считат, че е добре да се намерят конкретни целенасочени социални мерки за подпомагане на заетите, за да се избегнат последиците и загубата на кадри. В петък предстои да се проведе среща между представителите на асоциацията и министъра на труда и социалната политика Деница Сачева за търсене на възможности за подпомагане на заетите лица.

Според тях фокусът при рекламата не трябва да бъде само върху летните ни курорти, но и върху културно-историческия туризъм, който става все по-търсен. В отговор на техните искания министър Николова поясни, че тя ще работи България да бъде дестинация за четири сезона и че ще защитава всякакви финансови предложения, за да бъдат подпомогнати екскурзоводите.