Тъжно! Вземат ни за идиоти. Милиони изтичат за бутафорни европроекти
Тъжно! Вземат ни за идиоти. Милиони изтичат за бутафорни европроекти
Slide
Slide
Slide
Slide
Стопроцентово усвояване на парите от еврофондовете. Това някак си се превърна в девиз и основна цел на българските управници след влизането ни в ЕС през 2007 г. 

Има една малка държавна структура, която получава и харчи 40 милиона евро годишно. Тоест 80 милиона лева. Европейски пари. Много пари, а вероятно малцина от вас са я чували. Казва се “Център за развитие на човешките ресурси”. Създаден е, за да разглежда, подбира и финансира проекти, които биха помогнали да се развиват човешките ни ресурси. Съществува от над десет години и формално е под шапката на Министерството на образованието. Решенията обаче, как и за какво ще се похарчат европейските 80 милиона лева се взимат вътре – в самия Център за развитие на човешките ресурси. А там според наши вътрешни източници – това еднолично прави  директорът Татяна Калканова, използвайки доверени служители, които тя е назначила на ключови места.

След като получих сигнал за нередности и няколко седмици разследвах дейността на Центъра и директора Калканова, се натъкнах на меко казано скандални факти за изразходването на европейските пари. Оказа се, че нейното ведомство е наливало огромни суми в частни неправителствени организации – НПО-та, както и други обществени организации, като е одобрявала и отпускала искани от тях големи суми за меко казано бутафорни и дори звучащи смехотворно проекти.

Ето няколко примера от многото подобни. И сами преценете, доколко одобрените и финансирани от Центъра за развитие на човешките ресурси проекти, са свързани с развитието на човешките ресурси.

СДРУЖЕНИЕ ЕКОСВЯТ РОДОПИ е получило 18 хиляди евро за проект наречен:  ЕР ЕР ЕР ЕР ИН ДЪ РОДОПС. Каквото и да значи това. Сдружение наречено БАДМИНТОН КЛУБ-ВИАС е взело 28 хиляди евро за проект „да бъдем активни“. 33 хиляди евро пък получава СДРУЖЕНИЕ БЪЛГАРСКА КУАДРАТЛОН ФЕДЕРАЦИЯ .

И нататък – 20 хиляди евро за Сдружение “Обзорарт” по проект “Живата библиотека тире монологът тире диалог” , каквото и да значи това. 18 хиляди евро получава “Неформална група “свежи лица”, 30 хиляди Сдружение “Калокагатия”, 37 хиляди евро за Сдружение “Бадминтон клуб Левски – Люлин“, а  32 хиляди евро са дадени на Сдружение “Омега” по проект “Младежко презареждане 2”.

Дотук станаха към 200 хиляди евро. А има и още по-фрапиращи примери. Центърът за развитие на човешките ресурси дава 120 хиляди евро на ЧАСТНА ДЕТСКА ГРАДИНА от Русе по проект цитирам: “Разказване на приказки за старата костенурка”.  И сега внимавайте добре – други  80 хиляди евро са отпуснати на техникума по селско стопанство в Костинброд за проект цитирам: “Иновативни подходи за обучение в тенденциите на развитие на английската кухня”. За тези, които не са разбрали добре – ще повторя “Иновативни подходи за обучение в тенденциите на развитие на английската кухня”. За този проект, очевидно ТЯСНО свързан с развитието на човешките ресурси у нас, да повторим – са дадени 80 хиляди евро или 160 хиляди лева.

Изброените до тук примери надхвърлят 1 милион лева, а са само малка част от откритите от мен, будещи смях проекти, одобрени и финансирани през последната година от Центъра за развитие на човешките ресурси.

Финансирани с европейски пари. “Корупция и шуробаджанащина”. Така обясниха случващото се служители на Центъра. Те пожелаха да останат анонимни. Все пак една от тях се съгласи да говори пред камерата, с уговорката да не показваме лицето ѝ. Тя е дългогодишен служител на Центъра, заемаща отговорна длъжност.

Бутафорните проекти на частни неправителствени организации се одобряват и получават финансиране, а след това връщат на ръка процент от парите на директорът на Центъра – Татяна Калканова.

Друга част от тези смешни проекти пък се финансират, защото НПО-тата, които получават парите са на подставени лица на висши политици от управлението. И съответно по тези партийни линии директорът се радва на дълга кариера на този пост. Тук е мястото да споменем, че при предишното правителство на Борисов, съгласно коалиционното споразумение, Министерството на образованието и съответно Центърът за развитие на човешките ресурси, бяха под опеката на Реформаторския блок. И тогава неговият представител Меглена Кунева, като министър на образованието постави Калканова на поста ѝ. При сегашното правителство, коалиционното споразумение отреди това министерство и съответно Центърът за развитие на човешките ресурси на Обединените патриоти. Текст и снимки kanal3.bg

Шефката Калканова на момента сменила партийните убеждения на реформатор и се вляла в партийните редици на патриотите. И по-точно – в партията на Валери Симеонов.  С това тя самата се похвалила пред част от служителите.

Цялото разследване на Васил Иванов – вижте във ВИДЕОТО.  

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията