Slide
Slide

Пловдив. С пищно дефиле в Пловдив се откри 25-ия Международен фолклорен фестивал. Тази година в културната проява участват състави от Испания, Индия, Мали, Молдова, Сърбия, както и български танцьори от Пазазрджик, Велинград и Пловдив. Фестивалът ще продължи цяла седмица. В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, акцентът съвсем умишлено е поставен на българското представяне, затова и ще има силно, атрактивно българско участие – Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен, Ансамбълът за народни песни и танци “Пазарджик”, Ансамбъл „Дилянка“ Пловдив, Ансамбъл „Чепино“ Велинград и Ансамбъл „Тракия“, които ще имат самостоятелен концерт под надслов „Среща на поколенията“, по повод 45 годишнина от създаването ансамбъла – една от културните емблеми на града под тепетата.

Всяка вечер от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на съставите. Те ще тръгват от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където с начален час 18.00 ч. ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър от 20:00 ч. Входът за събитията е свободен.
Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта. Ансамблите от Индия и Испания ще изнесат на 30 юли концерт в град Пещера. На 31 юли в гр. Пещера ще се представят и колективите от Мали и Сърбия.
На 1 август на откритата сцена на пл.“Стефан Стамболов“ ще има специално представяне на проекта „As she sings“ – съвместен музикален проект на Фондация „Пловдив 2019“ и холандския град Леуварден – Европейска столица на културата през 2018 година, който обединява артисти, представители на идишката, българската и ромската култура. Участниците в проекта са професионални музиканти от Холандия, музиканти от АМТИИ и музикантите от Оркестър „Брестовица“.
На 31 юли на откритата сцена на пл.“Стефан Стамболов“ ще има специално представяне на „Чепински змей“ – танцов спектакъл, който разказва легендата за чепинската долина, олицетворява съхранението и разпространението на велинградския фолклор. Създаден е специално по повод 65-годишния юбилей на ансамбъл „Чепино“ и получава признание за значимостта на танцовата постановка от Асоциация на хореографията в България с номинациите за „Оригинална музика към хореографска постановка“ и категория „Хореография на бълг. Танцов фолклор за 2019“.
Екипът на Община Пловдив, работещ по фестивала е организирал богата паралелна програма за гостите, която включва обиколка на забележителностите на Пловдив – Европейска столица на културата – 2019, както и на важни обекти в региона.

П Р О Г Р А М А
ХXV МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ПЛОВДИВ, 2019

29.07. Понеделник
17.30 ч. Дефиле с участието на колективи Испания, Индия, Мали, Грузия, Сърбия и България
18.00 ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Грузия и Сърбия.
20.00 ч. Тържествено откриване на XXV Международен фолклорен фестивал на Античен театър с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Грузия, Сърбия, Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен и Фолклорен Ансамбъл „Тракия“ Пловдив.

30.07. Вторник
17.30 ч. Дефиле с участието на колективи от Мали, Грузия, Сърбия и България
18.00 ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Мали, Грузия и Сърбия.
20.00 ч. Концерт на Античен театър с участието на колективи от Грузия, Мали, Сърбия и Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен.

31.07. Сряда
17.30 ч. Дефиле с участието на колективи от Грузия, Испания, Индия и България
18.00 ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Испания, Индия и Грузия
20.00 ч. Концерт на Античен театър с участието на колективи от Испания, Индия, Грузия и специалното участие на Ансамбъл „Чепино“, Велинград и Ансамбъл за народни песни и танци “Пазарджик”.

01.08. Четвъртък
17.30 ч. Дефиле с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Сърбия и Грузия.
18.00 ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов“ с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Грузия и Сърбия както и представяне на „As she sings“ – съвместен музикален проект на Фондация „Пловдив 2019“ и Леуварден – Европейска столица на културата, Холандия 2018 г.
20.00 ч. Концерт в Античен театър по повод 45 г от създаването на Фолклорен Ансамбъл „Тракия“ („Среща на поколенията“)

02.08. Петък
17.30 ч. Дефиле с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Сърбия и България.
18.00 ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Сърбия и България.
20.00 ч. Гала концерт и церемония за закриване на XXV Международен фолклорен фестивал на Античен театър с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Сърбия, Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“- Пловдив и Фолклорен Ансамбъл „Тракия“.

Сподели публикацията