Slide
Slide

Елена. Стажанти по туризъм се включват в организацията на най-новото събитие на Старопланински район и град Елена – ELENA ART FEST от 2 до 5 юни. Иновативната проява е с основен организатор община Елена, а форматът и голяма част от дейностите, включени в програмата са по идея на катедра „Туризъм“ към Стопанския факултет на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ – съорганизатор на проявата.

Събитието тази година превръща възрожденското градче в творчески хъб на различни арт-дейности, а основната му цел е да популяризира дестинация Елена като сборна точка за обмен на култура, изкуство и образование. В програмата на ELENA ART FEST присъстват два пленера – по дървопластика и живопис, както и два уъркшопа с образователна насоченост – по калиграфия и мозайка. Ментори в уъркшопите са преподаватели от Факултета по изобразително изкуство на най-голямата извънстолична Алма матер – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В три поредни дни те ще предадат ценни познания, техники и съвети за двата жанра. В пленера по дървопластика участват утвърдени творци с множество изяви и награди, а в пленера по живопис, специално за фестивала, пристигат участници от град Меджидия, Румъния.

В рамките на тридневното събитие катедра „Туризъм“ организира лекция пред ученици на тема „Защо е важно да знаем повече за мястото, където живеем?“. В нея преподавателите засягат темата за дестинацията и как всеки един може да популяризра родното си място, бивайки представител на уникални местни култура, обичаи, традиции. Студенти от специалност „Туризъм“ са подготвили за гостите на града обзорен пешеходен тур на забележителностите на град Елена. Мотивационна лекция на тема „Изкуството е път“ ще изнесе декана на Факултета по изобразително изкуство при ВТУ, проф. Светослав Косев.

Специален акцент на ELENA ART FEST е Световния ден на околната среда – 5 юни. Затова и първото издание на фестивала протича под мотото „Дървото е живот“.

Сподели публикацията