Slide
Slide

София. Днес, 27 септември – в Деня на Световния ден на туризма се открива Шестият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА). Партньори на форума са Министерство на туризма и Столична община, а домакин на форума – хотел „Интерконтинентал”. Сред официалните гости на конгреса са бъдат Министърът на туризма – Николина Ангелкова, Министъра на здравеопазването – Кирил Ананиев, Кметът на Столична община – Йорданка Фандъкова, Главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) – д-р Митко Василев и др. Очаквани и от участниците, и от медиите чуждестранни ВИП гости са: Президентът на Европейската СПА асоциация (ESPA) – Тиери Дюбоа (Франция); Главният секретар на ESPA – Чила Мезоси (Унгария); Първият вицепрезидент на ESPA – Гунлаугур Йонсон (Исландия); съоснователят на платформата HTI за подпомагане и популяризане на здравен туризъм – Лейла Крестич (Хърватия), иноваторът Лучио Питичио (Италия), арх. Силвия Джанини (Италия) и др.

Темата на Шестия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм е: „Дестинация за здравен туризъм – в четири сезона (успешният балнеотуристически продукт – предпоставка за развиване на устойчив здравен туризъм)”. Тя привлича за участие в него членове на ЕSPA, членове на УС на БСБСПА и на съюза от цялата страна, собственици и мениджъри от българската СПА индустрията, представители на туристическия бизнес в София. В дискусиите в различните панели ще се включат експерти ЕSPA, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на здравни, бизнес и др. институции.

Пред участниците в конгреса от цялата страна БСБСПА ще представи конкретните резултати от работата на съюза през годината: постигнатото по съвместния проект с Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), чийто член е БСБСПА, подкрепен и от Министерство на туризма, и от Министерство на здравеопазването – „Позиционирането на България и българските Медикъл/СПА и СПА хотели на германския здравноосигурителен пазар“, както и план за активностите на съюза през следващата година. Ще бъдат дискутирани резултатите и интереса към важната тема, свързана с „Карта за здрава превенция“, както и проблемите на представители на сертифицираните по Наредба No2 хотели от страната, мнения на кметове на водещите български СПА дестинации. 

Развитието на София като дестинация за здравен туризъм, утвърждаването ѝ като все по-предпочитана европейска дестинация за СПА и културен туризъм, ще бъде също една от темите на конгреса. Един от най-древните европейски градове е привличал векове наред именно със стратегическото си местоположение, уникалното разнообразие от лечебни термални води и красива природа. Провеждането на Шестия конгрес на БСБСПА тук е доказателство за все по-активната ѝ дейност за превръщането на София в европейски балнеоложки център чрез възраждане, утвърждаване и модерно развитие на античната хидротермална култура и традиция.

Николина Ангелкова, министър на туризма: „За мен е удоволствие точно на 27- ми септември – Световният ден на туризма да Ви поздравя за откриването на Шестия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА). Темата „Дестинация за здравен туризъм – в четири сезона“ събира отново медицински специалисти и туристическия бранш, за да бъдат обменени добри практики, да се обсъдят предизвикателствата и, разбира се, да начертаем следващите стъпки за развитие. Здравният туризъм е сред важните акценти в работата на Министерството на туризма, по който работим в тясно сътрудничество с Министерство на здравеопазването. 

Утвърждаването на България като дестинация за четири сезона е сред основните приоритети на нашето ведомство, за чиято реализация аз и моят екип водим целенасочена и последователна политика. Много малко са страните в Европа, които могат да конкурират България в областта на СПА, балнео и уелнес туризма. С нейното изобилие и многообразие от термоминерални води и калолечебни находища, тя заема едно от челните места в този вид туризъм. Това обаче е възможно и благодарение на добрите услуги и материална база, които се предлагат в тази сфера. Важен фактор е и дейността на БСБСПА за утвърждаване на страната ни като модерна балнео и спа дестинация.

Сигурна съм, че и занапред ще продължаваме да работим заедно по бъдещи проекти, които освен да надграждат постигнатото до момента, ще създават и нови инициативи, популяризиращи богатствата на България. Туризмът е не само сбор от приятни емоции, той е структуроопределящ икономически сектор. През последните години всички заедно доказахме, че туризмът е двигател на растежа за регионите и може да остане устойчив, въпреки глобалните предизвикателства.

Желая ползотворна работа и много успехи на Шестия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм!”.

Медийни партньори на форума са: в. „Труд”, сп. Travel&Hospitality Experts и информационна агенция bgtourism.bg.

Сподели публикацията