Рим. 36 години са били необходими на археолог, за да направи макет на Древен Рим. По време на стоята история градът се е променял драматично, но много останки на важни исторически паметници са все още съхранени и напомнят за славното минало на древния град. Има обаче един начин, за да разберем как е изглеждал най-могъщия град преди повече от 1600 години. 

Съществува макет, който ще ни даде не точна, а направо детайлна информация за това как е изгледал градът по онова време. Именно играта с детайлите коства на археолога Итало Джисмонди (1887-1974) да го завърши напълно.

Макетът е направен от гипс в мащаб 1:250. Шедьовърът е известен като  Plastico di Roma Imperiale (Модел на императорския Рим) и представя града през 4-ти век след Христа по времето на Константин I. Причината за това е, че градът по това време (306-337 г.) достига най-големите си размери.

Макетът е бил поръчан от Бенито Мусолини през 1933 година. Създателят му започва работа през 1935 година и го завършва през 1971 година. Днес моделът може да се види в Музея на Римската цивилизация.

Гипсовият макет е създаден по картата на Родолфо Ланчиани от 1901 г. Той е дълъг над 200 метра и дава точната визуализация на древния град. По него хората могат да тестват знанията си за исторически забележителности. Можете ли да забележите Колизеума? Или Храмът на Юпитер Оптимус Максимус на Капитолия?