Slide
Slide

Марио Бакалов е най-популярният пилот в България! Името му стана известно преди 2 години, когато той приземи на летище София най-големия пътнически самолет на Lufthansa – Airbus A380 – първата и единствена машина на 2 етажа! Освен това той е мотивационен лектор, способен да грабне аудиторията с позитивизъм, вдъхновение и личен пример.

С него разговаря Руслан Йорданов

– Здравейте, г-н Бакалов! Защо точно пилот? Кога и как решихте, че това ще бъде Вашата професия?

– Защото това е най-вълнуващата професия, която мога да си представя за мен: работя с най-различни професионалисти, контрол над най-модерната техника, навсякъде по света, всеки ден е различен и най-вече е огромно удоволствие да управляваш в екип летящите чудеса. Така мислех и усещах авиацията преди 35 години (когато бях на 4 и реших, че някой ден ще стана пилот), преди 20 години, когато започнах, по същия начин мисля и я усещам и днес. Това е още една причина защо пилот е най-добрата професия за мен. Сега освен пилот съм и мотивационен лектор.

– Лесно ли се става пилот? Какъв е пътят, който трябва да извървят всички, които искат да бъдат на Вашето място?

– Пътят, който трябва да се извърви докато се стигне до тази позиция в етаблирана европейска авиокомпания и да се управлява най-големия пътнически самолет за трансатлантически полети е доста дълъг. Първо селекцията е много сериозна: преминават се редица изпити, тестове и медицински проверки. След това обучението е интензивно, напрегнато и там отпадат доста хора. След обучението се лети години наред на по-малък самолет из Европа. Едва тогава в зависимост от нуждите на авиокомпанията може да се появи възможност за полети на далеч и на самолети от типа на А380, B747 или B777. Всъщност обучението никога не спира: средно на всеки 2-3 месеца се минават проверки в симулатор, които изискват сериозна подготовка от страна на пилотите. Това важи за целия професионален живот на един пилот и за продължаването на неговия лиценз като такъв.

– Колко години вече сте авиатор и можете ли да кажете колко летателни часа имате?

– В професионалната авиaция съм от 2004 година т.е от 14 години и имам над 10 000 летателни часа на самолети тип А320, А330, А340 и А380.

– Често пътувате до далечни дестинации. Как преодолявате часовата разлика и промяната в климата?

– Опитвам се бързо да се адаптирам към новото време, излизам на вън и съм активен, но и гледам да спя достатъчно. Относно климата, имам страхотната възможност да пътувам почти само на топли места, а на по къси панталонки и джапанки се чувствам най-добре. Завръщането от такива места към Европа през зимата от време на време е доста трудно.

– Колко дестинации сте посетили и кои са любимите Ви?

– Сигурно са общо над 100. Сред най-любимите ми са Ванкувър, Рио де Жанейро , Сингапур, Лос Анджелис, Сидни и разбира се Кейп Таун, който ми е най-любимото място на света, след България и Германия разбира се.

– Къде не сте били и искате да бъдете?

– Чувал съм много за Бора Бора и бих искал да посетя това място, както и Нова Зеландия.

– Като пилот имало ли е популярни личности на борда Ви и кои са били?

– Да, на борда при мен са били всякакви популярни личности от политика, спорт, киното и шоубизнес. На моята фейсбук и инстаграм страница може да видите снимки с някои от тях.

– Какво означава за Вас ръкопляскането на пътниците след кацане?

– Това е единствената обратна връзка от пътниците към нас пилотите, че сме си свършили добре работата. Откакто след 11.9. вратата към пилотската кабина е стриктно затворена, контактът към нашите гости, освен на земята, е доста ограничен, така че аз лично много се радвам когато дочуя ръкопляскането, което между другото се долавя от нас даже през двете врати към пилотската кабина.

– България! С какво я свързвате родината си? По колко време в годината се прибирате и кои места посещавате?

– Прибирам се често, на всеки два месеца по веднъж и посещавам най-вече София, Пловдив, морето и ски курортите ни. Също така обичам да виждам и баба ми в село Дълбок Дол (до Троян). България най-вече свързвам с роднините и приятелите, но също така и с моето прекрасно детство. Моят път започна в България и за това няма начин да нямам силното желание отново и отново да се връщам тук.

– Поводът за това интервю са двете години, които отбелязваме, от приземяването на най-големия пътнически самолет Еърбъс А380 в България. Направихте го Вие. С какви чувства днес си спомняте за този прекрасен момент и кое е следващото предизвикателство за Вас като пилот и човек?

– Чувствата и спомените са все още силни и много положителни. В професионалния ми живот няма по-вълнуващо събитие. Радвам се, че и много хора си спомнят за моето кацане и често ме разпознават и ми споделят, че съм успял да ги вдъхновя и инспирирам. Така виждам и поне близкото ми бъдеще: да споделям своя опит, да мотивирам, да подкрепям различни проекти в България и така да връщам нещо на хората и мястото, от което аз съм тръгнал.

Още за Марио Бакалов може да научите в личната му страница в интернет http://mariobakalov.com

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията