Близо 300 фирми присъстваха в информационния ден за Наредба Н-18
Близо 300 фирми присъстваха в информационния ден за Наредба Н-18
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Близо 300 представители на малките и средните предприятия присъстваха на информационен ден  „Наредба Н-18: Правни и практически проблеми на бизнеса“. Срещата беше организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и имаше за цел, с помощта на юристи, софтуерни специалисти и представители на Националната агенция по приходите, да помогне на компаниите да се ориентират по-лесно в аспектите на регулацията.  Промените са свързани с отчитането на продажбите в търговските обекти, с въвеждането на изисквания към софтуерите за управлението им,  към производителите, разпространителите и ползвателите на такъв софтуер, както и  към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

„В услуга на бизнеса, който все още има въпроси около изпълнението на Наредба Н-18,  Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организира днешния информационен ден“, подчерта след форума д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП. „Мнозина са готови да посрещнат предизвикателствата, които поставя крайният срок, в който лицата, използващи СУПТО (Софтуер на Управление на Продажбите в Търговски Обект), трябва да приведат софтуера и касовите си апарати в съответствие. Но мнозина не значи всички.“

Правните аспекти пред бизнеса представи г-жа Лена Бориславова от адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Величков и Кючуков”. „Истината е, че не е въпрос дали технически бизнеса ще може да се справи, а какво ще му коства това във финансово отношение“, заключи адв. Бориславова.

Г-н Паско Пасков, управител на българската софтуерна компания „Степ-Софт“, изрази опасение, че оставащото време  за реакция на бизнеса може да се окаже недостатъчно. „Не знам това време, което ни остава дали ще е достатъчно да се случи всичко по СУПТО.“

Националната агенция по приходите не се е фиксирала в регулацията. „Интересът на НАП е проследимостта на финансовия поток. Всички наши усилия са насочени натам“, подчерта говорителят на приходната институция г-н Росен Бъчваров.

До 30 септември 2019г. лицата, използващи СУПТО, трябва да приведат софтуера и касовите си апарати в съответствие.

Сподели публикацията