Slide
Slide

Проблеми с багажа при полет със самолет? Вижте съветите на ЕПЦ България

София. Общо 26 милиона куфара, сакове и чанти са били загубени, забавени, повредени или откраднати по летищата в цял свят през 2022 г. Това показва доклад на SITA – компания, предоставяща ИТ и телекомуникационни услуги за индустрията във въздушния транспорт. Според проучването в 80% от случаите при неправилно обработени багажи се е стигнало до забавянето им, а делът на изгубените и откраднатите пътни чанти се е увеличил до 7%.

ЕПЦ България също отчете близо двойно увеличение на жалбите, свързани със забавени, загубени или счупени куфари през 2022 г. спрямо предходната 2021 г. Тенденцията се запазва и тази година. По тази причина искаме да припомним основните права и задължения, които имат пътуващите при проблеми със своя багаж на летището.

Загубиха куфара ми на летището. Ами сега?

Ако чекираният ви багаж не пристигне на летището, след като слезете от самолета, трябва веднага да отидете до съответното гише за багажи и да поискате протокол за липсата му (PIR). Там се попълва вида на куфара или чантата (цвят, размер, марка, година на купуване) и вашите данни и контакти, за да ви бъде доставен впоследствие. В подобни случаи имате право на разходи за т.нар. стоки от първа необходимост – например бельо, четка и паста за зъби, паста за бръснене и самобръсначка за мъжете. Когато купувате подобни стоки, пазете касови бележки и други документи, за да може впоследствие да поискате сумата от страна на авиокомпанията. Добре е и да се посъветвате с превозвача за неговата политика в такава ситуация.

България – европейска балнео и СПА дестинация, с богато наследство и бъдеще

Възможно най-скоро след като сте кацнали, но не по-късно от 5 до 7 дни, трябва да подадете оплакване и към авиокомпанията.

При положение че куфарът не намерен до 21 дни след полета, той се приема за загубен. В този случай трябва да подадете и ново искане към авиокомпанията за компенсация. Максималната сума, на която имате право, се определя от Монреалската конвенция и тя е в размер до 1288 Специални тиражни права (приблизително 1600 евро) на пътник, освен ако няма сключена допълнителна застраховка за багаж. Нашият съвет е ако превозвате нещо изключително ценно, да помислите за подобна застраховка.

Компенсацията зависи от действителната стойност на вредата в конкретния случай, като много често се изплаща фиксирана сума на килограм липсващ багаж. За да получите по-голяма сума, би помогнало наличието на фактури и касови бележки за дрехите и другите вещи, които са били в загубения куфар.

Важно е преди полета да проверите в сайта на авиокомпанията дали има ограничения за предметите, които ще превозвате. Ако в куфара сложите вещи като таблет, фотоапарат или други ценности, което е забранено, не очаквайте да бъдете компенсирани в случай на повреда или загуба. Успоредно с това, е препоръчително да се махнат всички етикети от предишни пътувания, както и да сложите бадж/етикет с имена, адрес, имейл и телефон. Така при необходимост авиокомпанията ще може да се свърже с вас.

Как помага ЕПЦ България?

При загубен куфар е много важно да се пазят всички документи и да се спазват сроковете, наложени от законодателството и от авиокомпаниите. Контакти с превозвачите за оплакване може да се намерят тук.

Ако авиокомпанията не отговори и не ви съдейства, и е регистрирана в друга страна от ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, може да се обърнете към ЕПЦ България за безплатна помощ и съдействие.

24 книги за 24 май – Celestyal получи подарък от България за библиотеките на корабите си

Необходимо е да ни изпратите копие от бордна карта, копие от багажен етикет за чекирания куфар, както и кореспонденцията си с търговеца. Необходимо е да приложите и списък с вещите, които са били в багажа, както и по възможност – касови бележки за тях. След това, заедно с нашите колеги от центъра в държавата, където е регистрирана авиокомпанията, ще съдействаме, за да получите обезщетение.

Един от последните случаи, по който работихме, е на потребителка, която се прибира през лятото на 2022 г. от Ню Йорк, САЩ, към София, с прекачване през Виена, Австрия. Куфарът й е загубен, а повече от 6 месеца авиокомпанията не отговаря на нейните писма. С помощта на Мрежата от ЕПЦ потребителката получава близо 400 евро компенсация.

За ЕПЦ България

Европейски потребителски център България предлага безплатна индивидуална помощ за потребители, които имат проблеми с покупки зад граница в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство.

ЕПЦ България е част от Мрежата на европейски потребителски центрове (ECC-Net), която обхваща 29 центъра във всички държави в ЕС, Исландия и Норвегия, като работим и с Международния потребителски център в Обединеното кралство.

Мрежата помага на гражданите да наложат спазването на своите потребителски права и да се възползват от предимствата на вътрешния пазар в ЕС.

Европейски потребителски център България се съфинансира от Европейската комисия и от българското правителство. Центърът функционира към Комисията за защита на потребителите, чиито принсипал е Министерството на икономиката и индустрията.

Сподели публикацията