Slide
Slide

В Ботаническата градина в Балчик тече ежегодното прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти от откритата експозиция в Божествена градина в закрита оранжерия. Топлолюбивите растения ще зимуват на температура от около 15°С в оранжерията. Там ще преживеят ниските зимни температури, характерни за нашите географски ширини, до настъпването на пролетта.

Кактусите са предимно от род Opuntia (Опунция), а сукулентите от род Aloe, както и от семействата Млечкови (Fam. Euphorbiaceae) и Столетникови (Fam. Agavaceae).

Служителите на градината предстои да пренесат на ръце около 700 броя растения, над 500 от които кактуси, достигащи до 650-700 кг. Поради големите им размери и крехката структура операцията ще се извършва изключително внимателно, за да се ограничи отчупването на парчета. Отчупените части ще бъдат вкоренени и при откриването на следващия летен сезон ще бъдат експонирани заедно с останалите едроразмерни видове.

Екзотичните растения са бисерите в короната на Университетска Ботаническа градина – Балчик, която съхранява втората по големина в Европа клекция от кактуси и сукуленти след тази в Княжество Монако.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията