Slide
Slide

София. Шестият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА)ще се проведе за първи път в София на27 септември 2019г. Партньори на форума са Министерство на туризма и Столична община. По традиция форумът се организира с международно участиена Световния ден на туризма –27-ми септември и ще привлече много български и чуждестранни гости в хотел „Интерконтинентал”, домакин на престижното събитие.Сред официалните гости на конгреса ще бъдат Министърът на туризма –Николина Ангелкова, Министъра на здравеопазването –КирилАнаниев, Кметът на Столична община –Йорданка Фандъкова, Главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) –д-р Митко Василев и др. Очаквани и от участниците, и от медиите чуждестранниВИП гости са:Президентът на Европейската СПА асоциация (ESPA) –Тиери Дюбоа (Франция); Главният секретар на ESPA –Чила Мезоси (Унгария); Първият вицепрезидент на ESPA –Гунлаугур Йонсон (Исландия); съоснователят на платформата HTIза подпомаганеи популяризане на здравентуризъм –Лейла Крестич (Хърватия), иноваторътЛучио Питичио (Италия), арх. Силвия Джанини (Италия) идр.Темата на Шестия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм е:„Дестинация за здравен туризъм –в четири сезона (успешният балнеотуристически продукт –предпоставка за развиване на устойчив здравен туризъм)”. Тя ще привлече за участие в него членове на ЕSPA, членове на УС наБСБСПА и на съюза от цялата страна, собственици и мениджъри от българскатаСПА индустрията, представители на туристическия бизнес в София. В дискусиите в различните панели ще се включат експерти ЕSPA, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на здравни, бизнеси др. институции.Изборът на място за провеждане на конгреса в София –един от най-старите градове и столици в Европа, не е случаен. Вече над 8000 години древна Сердика, кръстопът на култури, религии и народи,привлича с природата, стратегическото си
местоположение и уникалното разнообразие от лечебни термални води.Столицата на България –страната, известна с едни от най-богатите залежина минерални води в света, не само е възникнала и се е развивала през вековете благодарение на минералните си извори, но е привличала римски императори, владетели и пълководци с вълшебната сила наразнообразните си минерални води.Развитието на София като дестинация за здравен туризъм, утвърждаването ѝ като все по-предпочитана европейска дестинация за СПА и културен туризъм, ще бъде също една от темите на конгреса.Не случайно в герба й е включена и минералната вода.

Сийка Кацарова, председател на БСБСПА, вицепрезидент на ЕSPA: Целите, които си поставямес предстоящия Шести годишен конгрес в екип с отговорните ресорни министерства, общини и подкрепата на ЕSPA, е да очертаем хоризонт за следващите 10 години вустойчивоторазвитие на медикъл СПА, СПА и уелнес туризма на България, част от здравния туризъм. В партньорство с Европейската СПА асоциацияще определим кои са европейските проекти в областта наздравния туризъм, за които трябва да лобираме в Брюксел. Пред участниците в конгреса от цялата страна ще представим конкретните резултати от работата на съюза през годината: на първо място, постигнатото по съвместния проект с Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), чийто член е БСБСПА,подкрепен и от Министерство на туризма,и от Министерство на здравеопазването–„Позиционирането на България и българските Медикъл/СПА и СПА хотели на германския здравноосигурителен пазар“, както и план за активноститени през следващатагодина. На второ място, ще дискутираме резултатите и интереса къмважната тема, свързана с „Карта за здрава превенция“, стартирана пилотно между двете организации.Очакваме и активно присъствие на представители на сертифицираните поНаредба No2 хотелиот страната, както и кметове на водещите български СПА дестинации.

Д-р Митко Василев, Главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК): Със своите природни дадености България притежава голям потенциал за привличане на инвестиции в туризма, а чрез дейността си Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) допринася за устойчивото развитие на сектора и утвърждаването на страната като конкурентна целогодишна туристическа дестинация, поставяйки акцент върхубалнеологията и СПА и уелнес услугите. Германо-Българската индустриално-търговска камара е не само мост между бизнеса на Германия и България, но се стреми да насърчава развитието на двустранните икономически отношения във всички аспекти. В сътрудничество с БСБСПА полагаме усилия за популяризирането на страната като дестинация за здравен туризъм. Провеждаме съвместни инициативи в Германия, която е, както най-големият и основен търговски партньор на България, така и ключова страна по отношение на българския туризъм.

Сподели публикацията