Slide
Slide

Десетки колоездачи от всички краища на България се включиха в двата старта част от събитието

Ямбол. Първото от 19 години насам състезание в България в атрактивната дисциплина Cyclocross (колокрос) се проведе тази неделя, а в съботния ден се състоя надпревара в единствената Олимпийска дисциплина в планинското колоездене – Крос кънтри Олимпик (ХСО)!

И двете състезания се проведоха на едно от най-посещаваните и популярни места в града – Лесопарк Боровец, където миналата година беше изграден и специализиран парк за „маунтин байк“ с разнообразни трасета с различни нива на трудност.

По думите на участниците в събитието, трасето за ХСО в Ямбол е сред най-добрите не само в България, но и в региона, а състезанието е на много високо ниво. В съботния ден на старт застанаха някои от най-добрите родни кроскънтри състезатели, които трябваше да правят обиколки по 4,5 километровото трасе, включващо изкачвания и спускания по разнообразен терен със скокове, дропове, камъни, стръмни участъци и други.

Състезателите в категория мъже елит, трябваше да направят 7 обиколки по трасето и да извъртят общо над 30 км, а най-добро време от 1h10:33.5 успя да постигне Богдан Стойчев от столичния клуб „Велораптор“. При дамите най-бърза бе националната ни шампионка в дисциплина спускане Деница Тошева от клуб „Райдърс Юнайтед“, която за първи път участва в подобно състезания, но се представи блестящо.

При юноши младша възраст първи се класира Ростислав Костадинов, при юноши 17-18 първи стана Михаил Костадинов от КК „КООП“, а при ветераните най-добър резултат постигна Калин Русев от „Велораптор“. При децата до 14 години първи се класира Преслав Кожухаров от клуб „Лястовица 1905 – Казанлък“, а при най-малките до 12 години – Християн Куртев от „Sign Sport Team” Ямбол.

Много зрелища за публиката предложи неделния ден, когато се състоя надпреварата в дисциплина колокрос, която се провежда за първи път в град Ямбол и не е имало подобно състезание от близо 20 години в България. Колокроса е една от най-атрактивните дисциплини в колоезденето и е кандидат за включване в зимните Олимпийски игри. Представлява каране през пресечен терен с шосейни велосипеди – с тънки гуми, без очакване и преминаване през най-различни интересни препятствия.

Трасето в парк Боровец, включваше елементи като кална локва, пясъчно препятствие, стълби в посока нагоре, камъни, стръмни участъци, въжета за прескачане на различна височина и др. с обща дължина от около 2,5 км. Най-тежката категория Мъже елит, трябваше да направят по общо 8 обиколки по трасето, като челната тройка бяха в непосредствена близост,  гониха се до последният момент и завършиха състезанието с разлика от само от няколко стотни!

Трима съотборници от клуб „Омега“ – Божурище оглавиха челната тройка в елита, а именно – Стефан Георгиев първи, Денис Щилянов втори и Филип Катаргжиев трети. При Юношите най-добре се представи Ростислав Костадинов от „Велопарптор“, а при ветераните Димитър Димитров от „Sofia Fix Gear“.

„Вело уикенд Ямбол“ се премина успешно и безаварийно, а организаторите от Община Ямбол и СК Райдърс Юнайтед обещават за следващата година още много приятни изненади и разрастване на мероприятието. Събитието се проведе с подкрепата на фирма Дияна Бетон, която осигури паричния награден фонд от близо 4000 лева, както и Реб Бул, Керхер България, магазин D Bike и други.

Сподели публикацията