Slide
Slide

Каварна. На 29 септември Каварна ще стане част от най-дългата мирна щафета – Peace Run. Световният пробег на мира ще премине през града с горяща факел, символ на обединение и укрепване на идеалите за мир по света. Деца, възрастни, спортисти и всеки, който желае ще има възможност да тича или просто да повърви с факела на мира, която ще пристигне в Каварна в 11:30 часа на паметник „Защитата на Каварна“. Пробега на мира ще премине през ул. „България“ и ще продължи през пешеходната зона до административната сграда на Община Каварна, където маратонците ще бъдат посрещнати с официална церемония.

Тази година „Пробега на мира“ тръгва от град Свищов, а Каварна ще е първият морски град, през който ще премине. С поредното престижно спортно събитие продължава последователната и успешна политика на настоящия кметски екип в областта на спорта. Черноморското градче получи за това признание на най-високо ниво, като получи титлата за Европейски град на спорта за 2020 година.

Щафетата с горящ факел пресъздава символиката на предаването от нация на нация, като дава възможност на всеки да направи своята крачка към стремежа за мир. С всяка стъпка Пробегът изгражда мостове между хора от различни култури, религии и нации и засилва тяхното единство.

Спортното събитие съществува от 1987 година, като негов основател е индиецът Шри Чинмой. За този период са изминати 500 000 км през 150 страни от всички континенти, предавайки от ръка на ръка запален факел с послание за мир.

Част от популярните факлоносци са били Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, Михаил Горбачов, Вацлав Хавел, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис, Пол Тергат, Тегла Ларуп, Паола Радклиф и много други знаменитости.

Сподели публикацията