Slide
Slide

* 100% е пълна легловата база в Шабла

* Кино на открито с филми със сантиментална и художествена стойност ще се прожектират в градския парк

Шабла. С рок и класика Шабла официално ще отбележи на 27 август 50-годишнината от обявяването като град, съобщи за информационна агенция BGtourism.BG кметът Мариян Жечев. През цялата година всички мероприятия са по егидата на юбилея. На самия празник се очакват партньори на общината и гости от побратимени градове. В предиобедните часове ще бъдат отличени шабленци с почетни знаци по случай половинвековния юбилей. В късните часове на деня рок група ще забавлява местните жители и гостите на града, като част от тържествената вечер ще бъдат и изпълнения на Варненската опера с диригент Свилен Симеонов.

Шабла остава една от малкото общини по Черноморието, която предлага спокоен туризъм сред дивата и незастроена природа. В момента легловата база е на 100% пълна и така се очертава до края на август. Близо 2 000 е легловата база в района. Общината има 20 километра брегова ивица, но само два от седемте регистрирани плажа са отдадени под наем и имат стопани – това са Крапец и Шабла. За останалите кметството ги поддържа и се опитва да се побере в бюджета от 7 000 лева, които влизат в хазната от концесионните такси. Основно туристите са от България и Румъния, но има поляци, чехи и др.

За шабленци и гостите на града традиционно през август има богата културна и спортна програма. От 30 юли започва прожектирането на филми на открито в градския парк, които имат не само художествена, но и сантиментална стойност заради снимките им в региона. Сред прожекциите са Любовното лято на един льохман, Сезонът на канарчетата, Неизчезващите.

Конкурсът за красота „Мис Шабла“ ще се проведе на 3 август за 46-ти път. Седмица по-късно ще се реализира детски празник с 3D мапинг, а на 26 август в Зеления образователен център се организира изложба, която е съвместно с полски автори. Две събития през септември са кулминацията на месеца – Празникът на плодородието на 14 септември, който ще предложи и интересни рибни щандове, а последният уикенд е традиционният Фестивал на хвърчилата.

ПРОГРАМА ПО СЛУЧАЙ 50 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА ШАБЛА ЗА ГРАД
27 август 2019 г.

09:30 ч. Пристигане на официалните гости /пред сградата на община Шабла/
09:45 ч. Ритуал по издигане знамето на Шабла с участието на представителния духов оркестър на Военноморските сили гр. Варна
/пред административната сграда на община Шабла/

10:30 ч. Тържествена сесия по случай 50 години от обявяването на Шабла за град
/пленарна зала на община Шабла/

12:15 ч. Откриване на реновираната Спортна зала в Шабла
19:00 ч. Празничен концерт /Рок Симфони концерт/
/Градски парк – Шабла/

Сподели публикацията