Slide
Slide
Slide
Slide

Римска баня на 2000 години посреща не само местните жители, но и туристи от цял свят. Тя се намира в северния алжирски град Ел Хама – разположена сред зелени борове, кедрови и дъбови гори в планината Аурес – продължение на Атласките планини.

Древната баня е обявена за защитено национално историческо наследство. Тя се нарича Хамам Ессалхине – банята на праведните или минералните бани на Флавий, и в наши дни се използва така, както и в древността. Мястото е известно с лековитите си свойства.

Със свежия въздух от планината (1500 м надморска височина), в съчетание с отличителната римска архитектура и лековитите свойства на водата, банята привлича над 700 000 посетители всяка година.

Известно е, че минералните води на Хамам Ессалхине са чисти и изключително богати на минерали. Температурата на водата е около 70 градуса по Целзий. Счита се, че тя помага при ревматични, дерматологични и респираторни проблеми. Като всяко уважаващо себе си СПА, Хамам Есалхине предлага релаксиращи терапии, масажи и хидротерапевтични сесии, провеждани от експерти физиотерапевти.

Банята разполага два басейна – правоъгълен за мъже и кръгъл за жени. И двата са по 8 метра в диаметър и са почти метър и половина дълбоки.

Най-забележителното нещо на това място е, че след 2000 години земетресения, политическа нестабилност, икономически трудности и войни, то все още се издига гордо и продължава традицията за ежедневното къпане. Баните са все още изключително важна част от културата, тъй като се използват и за място за социални срещи, за обсъждане на новини и важни въпроси в разтоварваща обстановка.

В културата и обществото на Древен Рим къпането играе огромна роля – то е обичайно дневно занимание и се практикува от различни класи в обществото. Днес ние гледаме на къпането като на лично и интимно занимание, но за римляните то е обществена дейност. Построени върху горещи извори, римските бани напомнят на днешните СПА центрове – римляните разбирали ползите от от богатите на минерали чисти води и техното въздействие върху здравето.

https://zdrave.to/media/source/201903/1553290027_al1.jpg

Сподели публикацията