Варна с по-голям бюджет за култура през 2019 г.
Варна с по-голям бюджет за култура през 2019 г.
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. 33 239 000 лева е проектобюджетът на община Варна във функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ за 2019 г. Спрямо миналогодишния бюджет има увеличение с 16 млн. лева, което се дължи основно на домакинството на Варна за Европейски град на спорта. Проекторамката за култура беше обсъдена и одобрена на днешното заседание на комисията “Култура и духовно развитие” към местния парламент.

За честване на национални и градски празници, културни събития и естетизация на градската среда за предвидени близо 3,84 млн. лева. В тази сума е включен бюджетът за фонд “Култура”, който тази година е 1,12 млн. лева и бележи увеличение от 120 хил. лева.

За зоопарка, който е част от функцията, са заделени 1,76 млн. лева. С 1,2 млн. лева от тях ще бъде направена реконструкция и модернизация на зоокъта.

Два варненски храма ще получат 700 хил. лева от общинския бюджет. Средствата ще бъдат използвани за довършителни работи по изграждането на храм „Св. Прокопий Варненски“, както и за ремонт на покрива и на отоплителната инсталация на Катедралния храм „Успение Богородично“. Общината ще отдели средства и за ремонт на джамията в кв. „Аспарухово“.

В бюджет 2019 г. са предвидени също средства за купуване на гориво за част културните институти на Варна. И през тази година общината ще плати общо 60 т. гориво за двете сгради на Театрално-музикалния продуцентски център и 18 т. за Кукления театър, за което в бюджета са предвидени 100 хил. лева.

Предстои общата финансова рамка да бъде разгледана и от ПК „Финанси и бюджет“, преди да бъде окончателно приета от Общинския съвет.

На днешното заседание съветниците преизбраха външните експерти към фонд „Култура“, чиито мандат изтече. Предвид факта, че работата на досегашните специалисти е изключително успешна, бе решено те да продължат да оценяват проекти и през следващия мандат на комисията. В състава на Експертния съвет влизат Симеон Лютаков („Сценични изкуства”), Кремена Цанкова („Визуални изкуства”), Росица Тодорова („Литература”), арх. Владимир Попов („Културно-историческо наследство“), Димитър Дермански („Филмово изкуство“) и Страцимир Павлов („Музика“).

Припомняме Ви, че през тази година Варна е Европейски град на спорта. Предстоят над 200 събития, 50 международни прояви, традиционните маратони и регати. Сред тях са 50-ото издание на рали България, Волейболната лига на нациите, 79-ото издание на Галата, лекоатлетическия маратон Варна, световна купа по спортна гимнастика, международната регата Тол Шипс и др. По-богат е станал и културният календар на града в последните години, посочи Антония Йовчева-директор на дирекция „Култура и духовно развитие”. 3 839 000 лева е общата сума за Дирекция „Култура”.

Съветниците от комисията гласуваха с положително становище финансови средства за различни медии, сред които телевизия „Черно море”, Дарик радио, вестник „Труд”, „Varna 24”, сайтовете Брат-BG.com, Bgtourism.bg.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията