Slide
Slide

Здравейте, приятели на BGtourism.BG!
Това е втората рецепта на нашата нова рубрика „В неделя е време за …“. Често хората се чудят какво да приготвят за закуска, обяд или вечеря. Питат приятели или търсят рецепти. Ние ще ви подготвяме за последния ден от седмицата, като помагаме в избора. Заедно с шеф Антон Димитров ние вече Ви предлагаме традиционни рецепти или интересни предложения от най-новия свят на кулинарията. Решихме да поставим началото с млад готвач, като подкрепим неговите възможности. В неделя е време за …. релакс, а защо не и да си подарим вкусни моменти, като се развихрим в своята кухня.

Паста талиателе със скариди и сос от скариди

Необходими продукти за 4 порции:
16 бр. Тигрови скариди
320 гр. Паста талиателе
500 мл. Течна сметана за готвене
100 мл. Бяло вино
20 гр. масло
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 домат
5 стръка Мащерка
Сол
Бял пипер
Пресен босилек за декорация

Начин на приготвяне:

Скаридите се обелват и почистват, като запазвате черупките и главите за сосът. В дълбок тиган сгорещете малко мазнина и запържете за няколко минути ситно нарязаният лук и чесън. Добавете черупките и главите от скаридите и гответе заедно за още 2-3 минути, след което деглазирайте с бялото вино и гответе докато се изпари. Отделете 4 бр. от главите за по-късно като презентирате ястието.
Добавете сметаната заедно със мащерката и оставете сосът да къкри на тих огън докато се сгъсти, за около 10-15 минути. През това време в подсолена вода сварете пастата на 80 процента, а по късно ще я досготвите в соса. След като сосът е готов го прецедете през финно сито и го върнете обратно на котлона като добавите към него домата, който е обелен и нарязан на ситни кубчета заедно с маслото, след което го овкусете със сол и бял пипер.
Скаридите се овкусяват и готвят за по 1 минута от всяка страна в сгорещена мазнина.
Добавете пастата към сосът и я гответе за още 1-2 минути до готовност (препоръчвам да я оставите а ла денте). Сервирайте директно от котлона.

Начин на сервиране:

Препоръчвам ви да изберете дълбока чиния за по-красива презентация. С помоща на кухнеска щипка сервирайте част от талиателите в центъра на чинията, като се опитате да образувате висока купчинка от пастата. След което разпределете равномерно 4 бр. скариди околко центъра на чинията, и полейте с малка част от соса. Използвайте пресен босилек и главата от скаридата за декорация.

Шеф Антон Димитров

abmdimitrov@gmail.com, Следвайте Антон Димитров в Инстаграм

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!

 

Сподели публикацията