Снимка Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Интензивен е пътният трафик на някои граничи контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на границата с Турция и Румъния, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На границата с Румъния е интензивен трафикът за товарни автомобили на изхода на ГКПП Русе, ГКПП Видин и ГКПП Никопол. Много румънски туристи пристигат със своите автомобили в българските курорти, за да посрещнат Великден.

Възстановено е преминаването през съвместните гранични пунктове Кайнарджа – Липница и Крушари – Добромир. Дейността на тези два пункта се осъществява съгласно договореното работно време от 8:00 до 20:00 часа. Румъния отмени всички ограничения при влизане в страната, свързани COVID-19, допълват от МВР.

Километрична опашка от автомобили и автобуси на ГКПП „Малко Търново“ (снимки)

На границата с Турция трафикът е интензивен за леки автомобили на изхода на ГКПП Малко Търново. При влизане в Турция през сухопътните гранични пунктове не се изискват документи, свързани с COVID-19. Трафикът е нормален на всички останали ГКПП.

Информация от ГДГП за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове за 22 април

На границата с Гърция:  Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Възстановено е пропускането през съвместните гранични пунктове „Златоград“/„Термес“ и  „Ивайловград“/ „Кипринос“. От всички пътници, които са навършили 5-годишна възраст, се изисква сертификат за ваксинация  /валиден 270 дни/, сертификат за преболедуване /валиден 180 дни/, негативен резултат от PCR тест, направен 72 часа преди пристигането на ГКПП или негативен резултат от бърз /антигенен/ тест, направен  до 24 часа преди пристигането. Отпадна изискването влизащите в Гърция пътници да имат генериран QR код след попълване на PLF /Passenger Locator Form/.

На границата с Румъния:
Трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход на ГКПП „Русе“,  ГКПП „Видин“ и ГКПП“ Никопол“.
Възстановeно е преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа“/“Липница“ и „Крушари“/“Добромир“. Дейността на тези два пункта се осъществява съгласно договореното работно време от 8 до 20 часа. Румъния отмени всички ограничения при влизане в страната, свързани covid-19.

На границата с Република Сърбия:
Трафикът е е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
Няма изискване към българските граждани и всички пристигащи от България в Сърбия да представят отрицателен PCR тест на влизане в страната.

На границата с Република Северна Македония: 
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
Всички български граждани, влизащи в Република Северна Македония, трябва да представят на границата сертификат за имунизация с две дози ваксина срещу Covid 19, документ за преболедуване на коронавирус, медицинско свидетелство с отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането или негативен резултат от бърз тест, направен не по-рано от 48 часа. Чуждестранните граждани, преминаващи транзитно, ще могат да направят това в рамките на 5 часа с предварително подписана декларация на влизане, която ще трябва да приложат пред граничния контрол на изход от страната. Лица до 18 – годишна възраст са освободени от изискването за предоставяне на документ за Covid 19 при влизане в РСМ.

На границата с Република Турция:
Трафикът е интензивен за леки автомобили на изход на ГКПП Малко Търново.
При влизане в Турция през сухопътните гранични пунктове не се изискват документи, свързани с сovid-19.

Сподели публикацията