Slide
Slide

Най-добрите готвачи на България ще предоставят своите рецепти на читателите на информационна агенция BGtourism.BG. В своя кулинарен свят ще Ви потопят едни от най-популярните шеф готвачи на реномирани хотели и ресторанти, победители и участници в риалити предавания като Hell’s kitchen, BigBrother, MasterChef и др.
Началото на рубриката поставихме с 23-годишния добричлия Антон Димитров, който в продължение на два месеча ежеседмично Ви изкушаваше със своите интересни рецепти, сега той продължи своето развитие в престижен хотел във Флорида и предаде щафетата на топ готвачите на България. Днес специално за вас и рубриката „В неделя е време за …“ вкусен десерт подготвиха шеф Станислав Славов и шеф Свилен Стоилов от Хотел Балнео & СПА “ Азалия“ в курорта Св. Св. Константин и Елена. В неделя е време за … едно вкусно шоколадово брауни.

Шоколадово брауни с карамелизирани лешници, бял трюфел и сос „Сабайон“

Продукти за браунито:
шоколадов кувертюр – 0,100
краве масло – 0,050
яйца – 2 бр.
захар – 0,125
брашно – 0,050
бакпулвер – 0,005

Начин на приготвяне:
Разтапяме шоколода и маслото на водна баня, след което оставяме да се охлади до стайна температура.
В отделен съд разбиваме яйцата и захарта, докато получим пухкава смес. След това добавяме шоколадовата смес към яйчната и полека прибавяме брашното и бакпулвера. Сместа се разстила в тавичка върху хартия за печене. Пече се около 30 мин. на загрята до 180 градуса фурна.

Продукти за трюфела:
бял кувертюр – 0,125
течна сметана – 0,075 мл.
краве масло – 0,020
кокосови стърготини – 0,050

Начин на приготвяне:
Разтапяме шоколада на водна баня с лъжица вода, докато бъркаме непрекъснато. След това прибавяме сметаната и бъркаме до получаването на хомогенна смес. След това сваляме от котлона да изстине, и отново слагаме на котлона да се разстопи добре и прибавяме маслото като бъркаме непрекъснато до получаването на еднородна смес. След това изсипваме сместа в купа, покриваме със стреч фолио и оставяме да изстине докато се втвърди. След което оформяме малки топчета и овалваме в кокосови стърготини.

Продукти за карамелизираните лешници:
лешници – 0,060
захар – 0,100
вода – 1 л.

Начин на приготвяне:
Разтапяме захарта в тиган като добавим 1 с. л. вода. Оставяме да се образува светъл крем и добавяме лешниците като разбъркваме за около минута. След това изсипваме сместа върху хартия за печене и изчакваме да изстине, след което начупваме за употреба.

Продукти за Сос „Сабайон“:
жълтъци – 3 бр.
захар – 0,100
бяло вино (десертно) – 0,100 мл

Начин на приготвяне:
Слагаме жълтъците и захарта в малка касарола на слаб котлон. След това започваме да бъркаме и полека добавяме виното в продължение на 10 мин., докато сабайона се посгъсти и превърне в пяна.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията