Единодушно днес  Народното събрание реши гр. Добрич и гр. Тутракан да бъдат обявени за “Град на Българската бойна слава”. Решението бе взето със 130 гласа „За”, 0 гласа  „Против” и 0 гласа  „Въздържал се”.

В пленарна зала мотивите бяха представени от народния представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмиирал Пламен Манушев. Той е един от вносителите на проекта за решение, заедно с Цвета Караянчева, Константин Попов, Христо Гаджев, Алтимир Адамов, Александър Сабанов, Даниела Димитрова.

Инициативата за обявяване на двата града за „Град на Българската бойна слава“ е подета с решения 35-27 на Общинския съвет на град Добрич от 26 юни 2018 г. и 471 от 21.09.2017 г. на Общинския съвет в гр. Тутракан.

Инициативата на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов е от юли месец 2017 г. и зад нея застанаха Президентът на България Румен Радев, Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева,  народни представители, политически партии, институции, организации, общественици граждани, обявиха по-рано от кметството. Днес на свое заседание депутатите приеха със 130 гласа „за“ предложението и прелистиха нова страница в историята на Добрич. Обявяването на добруджанския град за град герой е символ на въжделенията на много родолюбиви добруджанци, които през годините активно работиха, за да могат да бъдат възстановени събития, които по една или друга причина не намираха място в дневния ред на обществото. Тези исторически събития и героите, отдали живота си, за да бъдем свободни, ще намерят достойно място в историческата ни памет. През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение благодарение на победоносния ход на българската армия, активно подпомагана от българското добруджанско население. Това са дни на себеотрицание, мъжество и храброст. Героичният ход на Трета българска армия, известен като Добричката епопея е едно от най-великите дела за свободата на България. В боевете за Добрич от 5 до 7 септември през 1916 г. загиват над 3000 воини от шест национални армии (българска, германска, румънска, руска, сръбска и турска), шест вероизповедания (православни, католици, протестанти, армено-грегорианци, юдеи и мюсюлмани) и повече от десет националности. Всички загинали са положени един до друг без разлика от тяхната религиозна и национална принадлежност във Военното гробище в Добрич – изключителен пример за човеколюбие и толерантност. С българската бойна слава в Добрич е свързан и монументът на легендарния предводител на българската конница ген. Иван Колев, изиграл решаваща роля за освобождението на Добрич и Добруджа. Добричката епопея нарежда Добрич редом до имената на Шипка, Сливница, Одрин, Тутракан – велики епопеи на българския боен дух и жертвоготовността за Свободата на отечеството.

Община Добрич благодари на народните представители, вносители на предложението за обявяването на Добрич за град на българската бойна слава!