Slide
Slide

Софийски градски съд излезе с решение, с което насрочи изборен конгрес в Туристическия съюз. Пречките, с които се сблъскаха туристическите дружества бяха не една и две – сегашното ръководство използваше всякакви манипулации, за да блокира изборен конгрес.

София. В началото на годината над 2/3 от членовете на Български туристически съюз внесоха подписка до Управителния съвет Общото събрание на 16 април 2022 да преизбере целия управителен съвет.

Действащото ръководство доведе адвокат, който да измисли оправдание, с което да откажат и който да обясни, че искането е незаконно. В следствие на представените аргументи Управителният съвет отхвърли искането на членовете си. Инициаторите внесоха подписката в съда, откъдето отговориха, че Общото събрание освобождава и назначава Управителния съвет, следователно на 16 април с решение на Общото събрание няма пречка да бъде избран нов Управителен съвет. От ръководството обаче отново включиха адвокати, които да обясняват, че няма право на такъв избор и той не се случи. На Общото събрание се взе решение, с което Общото събрание задължава Управителния съвет да свика Изборно общо събрание до средата на октомври. Но Управителният съвет реши да не изпълни решението на Общото събрание.

Инж. Васил Николов е най-младият член на управителния съвет, който е главен инициатор на въпросните подписки и обединител на дружествата, искащи промяна.

инж. Васил Николов – член на УС на Български туристически съюз и главен инициатор на Извънредния конгрес

След поредния отказ Васил Николов отново обиколи страната и събра подписка, с която над 2/3 от дружества искат Изборно общо събрание. Подписката отново бе внесена в Управителния съвет, където 10 членове от общо 15 в УС гласуваха против Изборен конгрес. Тогава дружествата се обърнаха към съда, където искаха съдът да насрочи изборите в БТС, тъй като ръководството не зачита волята на дружества, а дори упълномощават адвокат, който да внесе в съда становища против желанието на дружествата да има изборен конгрес.

В крайна сметка Софийски градски съд с решение № 985 от 09.08.2022 г. насрочи изборен конгрес за 15 oктомври 2022 г. и решението не подлежи на обжалване.

Туристическите дружества се надяват членовете на управителния съвет, които са против провеждането на извънреден конгрес да престанат да създават пречки за провеждането му, а да отидат на честен и справедлив избор!

БТС

Сподели публикацията