Slide
Slide

Златни пясъци отново е награден след няколкогодишно отсъствие

Бургас. 14 български плажа и едно яхтено пристанище по родното ни Черноморие са сред най-добрите плажове и яхтени пристанища за 2019 година в света. Решението е взето от международното жури на програмата „Син флаг“ на своето годишно заседание за Северното полукълбо в Копенхаген (Дания)“, научи информационна агенция BGtourism.BG от председателя на българското движение „Син флаг“ Станимир Георгиев.

На море в България - 13 плажа са отличени със "Син флаг"„Радостен е фактът, че в семейството на най-добре управляваните по критериите на Програма „Син флаг“ български плажове се завръща плажът на Златни пясъци след няколкогодишно отсъствие. Поздравяваме всички отличени за успешното представяне и заслужената награда, за отговорността им, както към Програмата „Син флаг“, така и към обществото и околната среда, чиито интереси тя защитава. Приветстваме ги за амбицията, ентусиазма, отличната работа и отдадеността на идеята на Синия флаг, с които са пример за останалите концесионери“, добави Георгиев.

Станимир Георгиев по време на една от инспекциите на плажа в Албена, който е сред отличниците по родното ни Черноморие и тази година ще получи Син флаг за 21-ви път.

Това са и отличниците по българското Черноморие, които получават „Син флаг“ за 2019 г., а читателите на BGtourism.BG първи научават на кои плажове ще се развее престижния флаг:

– Марина „Диневи“
– Плаж Оазис
– Плаж Дюни
– Плаж Созопол Харманите
– Плаж Поморие Изток
– Плаж Несебър Юг
– Плаж Слънчев бряг Юг
– Плаж Слънчев бряг Север
– Плаж Свети Влас Нов
– Плаж Свети Влас Изток
– Плаж Елените
– Плаж Слънчев ден
– Плаж Златни пясъци
– Плаж Албена
– Плаж Бялата Лагуна

Резултат с изображение за blue flag 2019„Българско Движение „Син флаг“ призовава и всички други концесионери, които имат самочувствие, че се справят успешно с управлението на плажовете си, да се включат в Програмата и да тестват нивото си. Програмата „Син флаг“ е доброволна сертификационна процедура, управлявана от международната Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education – FEE) – най-голямата неправителствена световна екологична организация с над 75 страни-членки. Неин пълноправен член и представител за България е Българско Движение „Син флаг“ – нестопанска и неправителствена организация, която успешно ръководи и популяризира програмите на Фондацията в страната ни – „Син флаг“, „Еко училища“, „Учим за гората“ и „Зелен ключ“, споделя още Георгиев.

Резултат с изображение за син флаг
Той посочва, че самата награда „Син флаг“ е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма с над 30-годишна история, с който са удостоени най-добрите световни 4 500 плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове, сред които и тези на изявени български курорти. Благодарение на Българско Движение „Син флаг“ сини флагове се веят по българските плажове от 1995 година.
Програмата „Син флаг“ обединява туристическия и екологичен сектор на местно и национално ниво. За да заслужат световната награда „Син флаг“, управляващите на плажовете и марините и хората, които ги посещават, трябва да изпълнят редица критерии, свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование, безопасността, услугите и удобствата.
Кандидатите за световната награда Син флаг първоначално се пресяват от Българското национално жури, в което участват представители, както на Българско Движение „Син флаг“, така и на институции, които традиционно контролират състоянието и управлението на плажовете по българското Черноморие: Районна здравна инспекция, РИОСВ, БЧК, образователни експерти, еколози, пристанищни и яхтени експерти, местните власти.

Резултат с изображение за blue flag 2019Одобрените се предлагат на Международната координация на Програма „Син флаг“, която извършва детайлна оценка на кандидатите за Син флаг, като се фокусира всеки път на различен набор от задължителни критерии. Резултатите от това изследване на плажовете и яхтените пристанища впоследствие се предоставят за разглеждане от Международното жури на Програмата, което се състои от представители на Екологичната програма на Обединените нации /United Nations Environment Programme (UNEP)/, Световната туристическа организация на Обединените нации /the United Nations World Tourism Organization (UNWTO)/, Международната федерация по водно спасяване /International Lifesaving Federation (ILS)/, Европейския съюз за опазване на крайбрежията /European Union for Coastal Conservation (EUCC)/, Световния съюз за опазване на околната среда /the World Conservation Union (IUCN)/, експерти по екологично образование, Международния съвет на асоциациите на морската индустрия /the International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA) и Фондацията за екологично образование /Foundation for Environmental Education (FEE)/.
Всички хора по света, които желаят да почиват на най-чистите, най-сигурните и най-добре менажираните плажове и марини, ги откриват на сайта на Програмата www.blueflag.global, където Българско Движение „Син флаг“ е публикувало данни за българските плажове-носители на Син флаг, като ги рекламира с информация, снимки и карта. Този сайт се е утвърдил като надеждна отправна точка за голяма част от туристите, когато желаят да изберат отлично място за своя отдих, защото Програмата „Син флаг“ стимулира устойчивото развитие на плажовете и яхтените пристанища чрез изпълнението на строгите й критерии. Големите тур-оператори обикновено поставят условие избраните от тях дестинации за продажба да бъдат отличени със Син флаг.
Международното жури поздравява Българско Движение „Син флаг“ и Националния координатор на Програма „Син флаг“ за отличната организация на процедурата по кандидатстване, за качеството на подадената информация и документация, които са от съществено значение за правилната оценка на българските плажове на международно ниво.
Световната координация на Програма „Син флаг“ в Дания отчита със задоволство и често дава за пример, че на плажовете със Син флаг в България се използват стандартизирани информационни табла съобразно изискванията на Програмата.
Националните и международните контролни посещения на отличените плажове са важна част от работата по поддържането на стандарта на еко-етикета „Син флаг“ и през 2019 година проверките – оповестени и неоповестени ще продължат, което изисква от концесиионерите ежедневен стремеж за отлично управление. Неизпълнението на критериите на Синия флаг води до отнемане на наградата и обезсмисляне на вложените усилия и средства до момента.
Международното жури оценя работата на българската координация по задълбоченото докладване на резултатите от проверките и своевременното отстраняване на направените препоръки, които са предпоставка за повишаване на качеството на предлаганите услуги.
През 2019 на стриктен контрол са били подложени правилата за поведение и противопожарните мерки в яхтените пристанища и единствената удостоена с наградата Син флаг в България марина „Диневи“ с успех покри изискванията.
Относно плажовете на щателен анализ подлежаха резултатите от изследванията на водите за къпане и наличието на екологична информация и образователни дейности, които са съществена част от философията на Програма „Син флаг“. Българските кандидати за наградата заслужено отговориха на критериите.
„Хубаво е, че най-успешните и най-амбициозните концесионери оценят престижа на наградата „Син флаг“ и положителния резултат, който носи при преобразяването на българските плажове и при рекламирането на страната ни като туристическа дестинация. Безспорен е ефектът от Програмата „Син флаг“ и качествената промяна, която тя налага. Съществува пряка зависимост между степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава и броя на присъдените Сини флагове. Пример за това са първенците в класацията – Испания, Гърция, Франция, Турция, Италия, Португалия, които имат най-много флагове и се радват на завидна посещаемост. Всички курорти в нашите туристически конкуренти се борят за екоприза Син флаг и гордо се рекламират с него. Във всички страни-членки на Фондацията за екологично образование, освен че Програмата „Син флаг“ се ползва със сериозната национална и общинска подкрепа, както и с тази на бизнеса, участието в нея представлява въпрос на престиж и съревнование между курортите, общините и регионите, кой предлага екологосъобразно управлявани плажове и туристически услуги с най-висок стандарт, отчитан по броя на присъдените световни награди Син флаг“, заяви Георгиев за BGtourism.BG.
В Българско Движение „Син флаг“ разчитат отговорните институции, ангажирани с развитието на туризма в България, най-накрая да оценят престижа на световната награда „Син флаг“ и ефекта, който носи, както това се случва във всички развити туристически държави и да стимулират утвърждаването на този световен стандарт у нас, което неизбежно ще повлияе ползотворно на развитието и конкурентноспособността на българския туризъм.

Сподели публикацията