Slide
Slide

Чепеларе. Европейското първенство по ски ориентиране, което е кръг от Световната купа ще се състои от 22 до 27 януари в Чепеларе, информира общинският пресцентър в красивото родопско градче. Състезанието ще се организира при спазване на противоепидемичните мерки, като са отменени тържествата за откриване и официалните събирания, а церемониите по награждаване са без публичност и съкратени до минимум. Близо 230 състезатели по ски ориентиране от 22 държави ще се съберат за участие в Чепеларе. Припомняме Ви, че Чепеларе е носител на титлата Европейски град на спорта през 2022 г.

Чепеларе впечатли ръководителите на ACES Europe, дестинацията ще получи титлата „Европейски град на спорта“ за 2022 г.

Спортната проява ще кръг от световната купа, а заедно с нея ще се проведат световните първенства за ветерани и младежи до 23 г. Една от най-големите звезди в дисциплината е световният и европейски шампион Станимир Беломъжев, който е най-яркото име сред 13-те български участници, които ще ни представят при мъжете и жените. В мъжкия ни състав личат интересни имена. Баща и син ще се състезават един срещу друг в два от стартовете. Ветеранът Николай Димитров е предвиден за всички пет състезания, а синът му Димитър Димитров, който е на 15 г. ще участва в спринта и средната. Още двама млади състезатели са включени в отбора – Йордан Йорданов и Борис Карабойков. Съставът се допълва от опитния Боян Софин.

При жените Андрея Дяксова и Теодора Малчева ще участват във всички пет старта, а Евангелина Дяксова е предвидена за три състезания. Калина Недялкова и Цвета Комитска са други две имена в отбора, който е допълнен от младите състезателки от габровския клуб „Узана“ Ана-Марея Игнатова и Ясемин Занкова, които ще опитат силите си в спринта и средната дистанция. Треньор на селекцията е Иван Беломъжев. Общо 20 държави ще изпратят свои представители, като с най-пълни отбори са традиционните сили в дисциплината Швеция, Финландия, Русия и Норвегия.
Подготовката за шампионата продължава при изключително строги мерки срещу Ковид-19. Снимка Георги Василев

Сподели публикацията