Днес завърши тридневното съвместно обучение по менторство и иновации за повишаване устойчивостта на предприятията в сектора на гостоприемството, организирано от Висше училище по мениджмънт (ВУМ), Варна. В него взеха участие над 50 представители на малкия и средния бизнес от сектора на туризма от България, Албания, Гърция и Македония.
Събитието акцентира върху иновациите, менторството и сътрудничеството между различните представители на туристическия бизнес с цел устойчиво развитие на сектора. Участниците посетиха български фирми от региона, въвели и успешно прилагащи иновативни практики, сред които ферма за екологично отглеждане на охлюви и тематичен ресторант, един от големите голф-комплекси по българското Черноморие с внедрената цялостна политика за устойчиво развитие, вегетариански ресторант, който успешно съчетава предлагането на здравословно хранене с възможност за физически активности, и ресторант във Варна, прилагащ необичайни техники на приготвяне и сервиране на ястията. По време на визитите участниците имаха възможност да почерпят лично от опита на собствениците и да получат ценни съвети по внедряването на технологични и не-технологични иновации.


Представени бяха и технологични иновации, пренасящи хотелиерството и ресторантьорството в новото хилядолетие в услуга на клиентите от информационната ера, сред които „умни“ автомати за различни услуги, дигитална връзка с персонала, конферентен туризъм и други. Концепцията за клъстерните структури в сектора на гостоприемството, наблягаща върху алтернативните форми на туризъм и отдих, породи оживена дискусия сред участниците.
Създадените неформални контакти сред представителите на страните-партньори са основа за бъдещо регионално сътрудничество, обмяна на опит, знания и иновации с цел подобряване на услугите в сектора и устойчиво развитие в района на Балканите и Средиземноморието. Участниците получиха официални сертификати от обучението.
Събитието е част от проект ХЕЛИКС: „Инициатива за образователен обмен по предприемачество за устойчиви туристически МСП в региона Балкани – Средиземно море“, който се финансира по Програма Interreg V-B Балкани – Средиземно море 2014-2020.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA