Slide
Slide

София. Австрийският скиор и петкратен носител на световната купа Марк Жирардели се оказа мажоритарният собственик на концесионера на ски зоната в Банско „Юлен“.

В понеделник Жирардели е представил пред трима министри (на околната среда, туризма и икономиката) – Нено Димов, Николина Ангелкова и Емил Караниколов, оригинални документи, удостоверяващи, че притежава 100% от собствеността на „Такс сървисиз лимитед“, която е мажоритарен собственик на „Юлен“ АД, става ясно от прессъобщение на екоминистерството.

Жирардели е заявил, че е упълномощил мениджмънта на „Юлен“ да води преговори по концесионния договор за ски зона Банско и необходимостта от изграждане на втори кабинков лифт в курорта.

Австриецът е почетен гражданин на Банско, а една от пистите в ски зоната над града е кръстена него. През 2004 г. той стана консултант на Българската федерация по ски и рекламно лице на курорта. Отдавна Жирардели настоява за втори лифт.

Срещата с тримата министри е по негова инициатива, за която се разбра в събота. Тогава той поиска спешна среща с премиера Бойко Борисов за бъдещето на Банско.

В началото на декември правителството възложи на екоминистъра Нено Димов да проведе преговори с „Юлен” за изменение и допълнение на концесионния договор за ползване на част от защитените територии в националния парк „Пирин“ за нуждите на ски зоната в Банско. По същото време петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение на тричленката, че промяната на плана за управление на парка подлежи на екооценка и върна казуса за ново разглеждане от тричленен състав. Това отлага за неизвестно време действията по обжалваната актуализация на плана на парка, предвиждащ строеж на нов кабинков лифт в Банско.

Екоминистърът и кабинетът се задействаха по дъвканото и отлагано от години решение на казуса с ползваната над записаното в концесионния договор площ от парка, след като в края на ноември главният прокурор Сотир Цацаров се закани да търси наказателна отговорност от двете ведомства за това, че не изпълняват негови разпореждания ски концесията да се приведе в съответствие със законовите разпоредби.

В допълнение Нено Димов обяви, че ще настоява за „значително увеличение“ на концесионната такса, плащана ежегодно за ползване на частта от парка.

Досега отговорните държавни институции отказваха да съобщят кой е действителният собственик на „Юлен“. В телевизионно интервю тази година премиерът Бойко Борисов обяви, че всички знаят, че това е акционерът в ПИБ Цеко Минев, но от банката официално отрекоха информацията.

Редица институции отказваха да съобщят кой стои зад мажоритарния собственик на „Юлен4, а наскоро главният прокурор, чиято институция провежда разследване по въпроса, заяви, че реалният собственик се знае, но му забравил името.

Останалите акционери в „Юлен“ са община Банско, „Апенвалд туристик – България“ и „Пирин турист“ ООД.

На срещата с тримата министри в понеделник Жирардели е бил придружен от адвокатите на „Юлен“.

„Бяха обсъдени концесионният договор за ски зона Банско и необходимостта от изграждане на втори кабинков лифт в курорта“, съобщиха от екоминистерството. Нено Димов е обяснил за необходимостта от промяна на концесионния договор, а също и от залагане в него на санкции при нарушение на екозаконодателството. mediapool.bg

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията