Slide
Slide

София. В НДК се проведе най-големия кариерен форум „Национални дни на кариерата“. Всяка година събитието събира на едно място големи български и международни компании, предлагащи стажантски и работни позиции в различни бизнес сектори. Специалисти коментираха, че две неща са им направили сълно впечатление – неоправданите очаквания на младите, както и че много наши сънародници, които са учили в чужбина, имат желанието да се завърнат.

„Хубаво е, че имаме младеж с различна кариерна насоченост, естествено масата е ориентирана към IT сектора, но се среща интерес към почти всяка професия. Две неща ни направиха силно впечатление – неоправданите очаквания на младите – висока стартова заплата, срещу почти никакви конкретни познания по материята на сферата им, както и добре подготвени кадри, които се завръщат след образование от чужбина и търсещи реализация тук. Най-големите проблеми откриваме в работодателите. Очакват образованието да им сервира подходящи кадри, а това няма как да се случи тук. В университетите няма практическа подготовка, просто отсъства, а в много от случаите дори и теоретичните познания са недостатъчни или остарели за времето, в което живеем. Трябва бизнеса повече да инвестира в подготовката и обучението на младите, ако иска конкурентноспособни служители в редиците си“, споделиха от водеща родна компания, която предлага стажантски програми.

Общо 40 компании, развиващи дейност в различни сфери, ще предлагат възможности за работа и стаж на млади специалисти и студенти в рамките на поредното издание на форума „Национални дни на кариерата – Добра кариера, добър живот“ във Варна. То ще се проведе в Двореца на културата и спорта утре между 10 и 16 ч. Кариерното изложение, организирано от JobTiger, се провежда за 18-и път, като обхваща 8 академични града.

Сподели публикацията