Варна, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide
Варна. Разцъфтялата японска вишна пред община Варна е една от най-големите красиви пролетни атракции, събирайки погледите на местните жители и гостите на града. Мнозина минувачи се спират да направят снимки на красивото дърво или да запечатат поредното си пролетно селфи на фона на нежно преливащи бялорозови багри. В следобедните часове днес хората търпеливо се изчакваха, за да дойде реда им за своята снимка до дървото, видя репортер на BGtourism.BG. Не са малко и хората, които сядат на съседните пейки, за да се насладят по-дълго време на великолепната гледка.
Японската вишна е изключително популярна и желана в цял свят. У нас търсенето й започва да се забелязва през последните няколко години. Едни от най-красивите градини в големите градове в България са озеленени с японски вишни. В редки случаи може да се закупи от разсадник и обикновено предварително трябва да се поръча.
Това дърво се е превърнало в символ на Япония, а вишневият цвят се смята за национално цвете. Японското наименование на вишневото дърво „сакура“ се свързва с исторически факти и легенди като интерпретация на думата „сакуя“ (цъфтеж, цъфтене). Плодовете му не са ядливи, за разлика от останалите разновидности на вишни и череши, което говори за единствената предопределеност на цветовете – да бъдат красиви и то за кратко. Цъфтежът на дървото варира от края на март до началото на май за отделните части на Япония и символично ознаменува настъпването на пролетта и сезонът на оризовите засаждения. Твърди се, че който веднъж е зърнал красотата на цветовете, никога не би могъл да ги забрави. „Сакура“ е национална гордост за японската нация поради факта, че е различно от всички други видове по света. Срещани почти навсякъде, цветовете на японската вишна заливат с неповторим разкош и тържественост паркове, улици, градини, брегове на реки и планински райони.  В превод думата означава съзерцаване на цветове, от японското „hana“ – цвете и „mi“ – гледам. Понастоящем съществуват над 300 вида японска вишна, но красивото дръвче в морската ни столица е приятна гледка за всички варненци и гости на града.
Сподели публикацията