Slide
Slide

Белоградчик. И тази година община Белоградчик съвместно с Асоциацията на Съюза на екскурзоводите в България провежда информационно пътуване под надслов: „По въздух и вода, под скали и по върхове – приключенски туризъм на граници, без граници”. Обиколката е тридневна –  от 15.03 до 17.03.2019 г. В информационното пътуване участват 47 представители на туристически агенции, екскурзоводи и туроператори от цялата страна. Тази година преобладават участниците от Пловдив и Бургас, а сред гостите е и Николай Миндов – председател на Асоциацията на екскурзоводите в България.

Маршрутът на информационното пътуване минава през Северозападния регион – село Фалковец, Белоградчишките скали, град Белоградчик, Магурата, Дунавския бряг при Видин,  и в Североизточна Сърбия – Неготинска Крайна, Майданпек, Райкова пещера,  Виминациум. През първия ден гостите бяха посрещнати в хана при с. Фалковец, където дегустираха вина от близката изба до с. Боровица и опитаха типичното турлашко ястие „Бел муж”. Отам туроператорите се потопиха в Легендите на вкаменения свят като  участваха в пешеходен преход до скалата на „Богинята-майка“ и „Скалата на влюбените“ в непознатата част на Белоградчишките скали, възнаграден с гледки и енергия от природни красоти. По този моршрут може да се извършва пешеходен туризъм. Денивелацията е до 100м; дължина – до 1 км.; трудността е средно ниво. Задължително изискване са туристическите обувки. В Белоградчик групата посети Природонаучния музей – единствен в Северозападна България, разполагащ с общ фонд от 3000 експоната. В конферентната зала на Посетителския център, групата бе приветствана от кмета но общината Борис Николов. Той благодари на гостите за успешната и ползотворна съвместна дейност, вследствие на което,  общината ежегодно бележи ръст на входящия туристопоток. Гостите успяха да видят върху интерактивна холограмна инсталация – 3D визуализация на крепостните стени и кули в исторически аспект – от времето на Римската империя до наши дни. Росен Младенов – зам. кмет на общината, представи културия и фестивален афиш за 2019г. Раздадени бяха рекламни пакети.

На гостите бe предоставена възможност за беседа и фото пауза в Белоградчишката крепост, след което групата потегли към пещера Магурата. Вечерта продължи с турлашка вечеря и представени ръчно изработени обредни хлябове, няколко вида сладки баници и сладкиши от Салашките баби.

На следващия ден информационният тур продължава с приключения на „тихия син Дунав“– на чаша гъмза и „задевки“. Домакини са Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“ и Сдружение „Видински фонд „Читалища“. Третият ден от туристическото представяне ще се състои в „царството на мамутите“ и „римски легиони”, което е на територията на Република Сърбия. Тези информационни турове играят голяма роля за разширяването диапазона на туристите, тъй като всяка година се презентират нови туристически атракции – винен, кулинарен, ловен, културен, автентичен селски и трансграничен туризъм, които от своя страна допринася за засилване интереса на все повече групи туристи.

Сподели публикацията