Празникът на еленския бут ще събере хиляди гости тази седмица
Празникът на еленския бут ще събере хиляди гости тази седмица

1. Празник на Еленския бут 2019

За осми пореден път община Елена и Местният съвет по туризъм организират Празник на еленския бут (16 и 17 ноември). Тазгодишното му издание няма да отстъпва по веселие и пъстрота, изненади и кулинарни изкушения, състезания и фолклорни изяви. В рамките на събитието ще бъде пресъздадена по стара еленска традиция, в която участват само мъже – пърленето на прасе над трап, докато жените ще са заети с приготвянето на софрата. Гостите на празника ще имат възможност да опитат от уникалния вкус на Еленския бут, също така ще могат да хапнат от традиционните еленски гозби, старателно приготвени от домакините на празника. Няма да липсват и демонстрации на стари еленски занаяти и всичко това ще се случва със съпътстваща колоритна фолклорна програма. Прекарайте един прекрасен уикенд в красивия Еленски Балкан!

2. Гайдарска вечер във Варна

За първи път в град Варна – най-големите гайдарски школи на една сцена! Народно веселие с кауза- НосиЯ и Танцувай 3! Организатор на Гайдарската вечер е фондация БЪЛГАРИН, а събитието ще се състои на 16 ноември ( събота) 2019 г. от 18.30 в Юнашки салон.

програма
Гайдарска школа “Тракия” при Тракийско дружество гр. Варна с ръководител Никола Георгиев
Гайдарски оркестър на СУХНИ “Константин Преславски” гр. Варна с ръководител Драгни Драгнев
Гайдарски оркестър на НУИ “Добри Христов” гр. Варна с ръководител Алексей Енчев
Гайдарски оркестър при ОУ “Антон Страшимиров” гр. Варна с ръководител Недко Царев

По традиция след концертната част ще се вият кръшни хора, под акомпанимента на Оркестър “Варненски ритъм”. За доброто настроение ще се погрижат още Петя Драгнева, Румяна Михалева, Георги Стоянов – клавир, Емил Трушев – кавал, Ръководител – Драгни Драгнев-гайда.

НосиЯ и Танцувай 3 е в подкрепа на даровити деца, изучаващи български фолклор. Запазете си датата 16-ти Ноември и резервирайте своя куверт. Местата са ограничени. За допълнителна информация 0895 580 888.

3. Концерт “Lord of the Rings: Завръщането на краля”

Мащабната продукция Lord of The Rings In Concert отново ще завземе Арена Армеец. Началото е в 19 часа, а цената на билета е от 70 до 120 лева. Последната и най-зрелищна част от сагата – „Завръщането на краля“, идва в София на 16 ноември 2019 г. по покана на Keen Acts. Само в една вечер всички почитатели на фантастичния Дж. Р. Р. Толкин ще могат да се насладят на най-епичните битки за последен път на голям екран. При това представени в перфектна симбиоза с оригиналния, внушителен саундтрак, изпълнен на живо от над 250 души хор и оркестър. Вълнуващата трилогия ще има своя заслужен грандиозен финал. След като феновете у нас се присъединиха към милионите зрители от няколко континента, имащи шанса да съпреживеят началото на приключенията в Средната земя на гигантски екран с музика на живо.

4. Уикенд в Мъглиж и околностите

В подножието на Стара планина е сгушен град Мъжлиж. Той  предлага смесица от романтика и възрожденски дух. Не пропускайте да посетите действащия девически манастир “Свети Николай”, както и да се разходите до водопадите Големия и Малкия скок, разположени недалеч от града. Мъглижкият манастир „Свети Николай“ се намира на 2 км северно от град Мъглиж и на 33 км от Стара Загора. Манастирът е девически, действащ и продължава да поддържа традицията на някогашното училище като обучава децата на вероучение и изобразително изкуство. Според преданието манастирът бил основан от цар Калоян (1197 – 1207) през 1197 г. след победата му над кръстоносците в битката край Мъглиж. Многократно е бил опожаряван и разрушаван, възобновен е за последен път след Освобождението.

5. Сапунена фантазия в София

Сапунена фантазия е интерактивно шоу за малки и големи, в което са съчетани различни магични номера и игри с вълшебните и крехки сапунени мехури.

Мястото е Театър “Ателие 313” (София). Денят – 17 ноември, неделя, а началото – от 11 часа. Продължителността на моноспектакъла с участието на Коле Китанов е 40 минути.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE