Шеф Никола Тодоров

Банско. Кемпински Хотел Гранд Арена Банско има нов главен готвач – Никола Тодоров. С над 15 години стаж шеф Тодоров застава начело на международния кулинарен екип на най-награждавания хотел в България.

Детската мечта на Никола е да стане готвач и той не спира да я преследва. Завършва Професионалната гимназия по Туризъм в родния си град Варна, специалност кулинария. Професионалната си кариера на готвач започва през 2005 г. в новооткрития тогава Кемпински Хотел Гранд Арена Банско. Благодарение на упоритостта и таланта си, младият готвач преминава през всички позиции от Demi Chef de Partie, Chef de Partie, Chef de Cuisine Junior Sous Chef и Sous Chef. Междувременно кулинарният специалист работи за по няколко месеца по специални Кемпински програми за обмяна на опит в още 4 Кемпински хотела, а именно в някогашния Кемпински Хотел Зографски София, Kempinski Palace Portorož в Словения, Kempinski Hotel Ishtar Dead Sea в Йордания и Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum в Турция. През 2009 г. по време на състезанията на Националната кулинарна купа, организирана от Българската Асоциация на Професионалните Готвачи, шеф Тодоров и екипът му печелят първо място за кулинарен отбор на България. През същата година той участва и в националния отбор на страната в Международните кулинарни състезания в Истанбул. През 2015 г. пред него се открива нова възможност за реализация в чужбина и той заминава за Русия. Там работи в известния Kempinski Grand Hotel Gelendzhik като заместник главен готвач и отговаря за 4 ресторанта и банкетни зали с капацитет до 1000 човека. След две години и половина натрупан опит се завръща отново в Кемпински Хотел Гранд Арена Банско като заместник главен готвач в екипа на шеф Тревор Портели. През изминалото лято шеф Тодорoв успешно завършва шест седмично интензивно обучение с шеф Реми Жиро, в един от най-реномираните ресторанти във Франция „Les Hauts de Loire“, награждаван с 2-звезди Мишлен повече от 25 години.

Освен майчиния си език, шеф Никола Тодоров говори свободно английски език и руски език.

Никола Тодоров поема новата си роля на главен готвач на Кемпински Хотел Гранд Арена Банско от шеф Тревор Портели, който ръководеше кулинарния екип на хотела през последните две години. Малтийският кулинарен специалист продължава професионалната си кариера в родината си в Kempinski Hotel San Lawrenz Gozo.