Slide
Slide

Интервю на кмета на община Аврен Емануил Манолов за Bgtourism.bg

– Здрaвейте, г-н Манолов! За десета поредна година сайтът Kmeta.bg раздаде престижните награди за местно самоуправление „Кмет на годината“ 2022, а Вие спечелихте в категорията „Туризъм и култура“. Какво означава за Вас това признание?
– Наградата за „Туризъм и култура“ ерезултат от съвместната работа на читалищните ръководства, самодейни колективи, както и служителите в общинска администрация през последната година. Благодарение на тяхната дейност, след продължително въведените противоепидемични мерки те отново доказаха своите възможности, като участваха в редица изяви и получиха множество награди и отличия. По този начин продължихме да показваме нашите традиции, бит и обичаи специфични за района. Ежегодно се провеждат събори и фестивали на територията на общината, в които участват и участници от чуждестранни страни, като един от тях е проведен в к.к. „Камчия“. В традиция се превърнаха театралните постановки в населените места, като тази година организирахме също и лятно кино в три от тях.

На  територията на общината се намират национално значимите туристически забележителности, като: Крепост Петрич- Кале, музеен комплекс, с. Царевци, обсерватория в с. Аврен, скален манастир „Благовещение“ в с. Аврен и др., за които правим необходимото за тяхното развитие и популяризиране. В продължение на години подпомагаме проучванията на археолозите от Варненския археологически музей, свързани със средновековната крепост „Петрич Кале“. Тя е най-голямата в Североизточна България. Има много сериозен интерес този обект да се социализира и правим всичко необходимо, за да се улесни достъпът до крепостта. Всичко това ме кара да се чувствам горд за присъдената ни награда.

– Вие сте кмет на Аврен от 2011 година. Кои са най-големите успехи за общината, с които се гордеете?
– Най-значимите успехи за общината през периода 2011-2022 година относно инфраструктурата са:

изграждане на магистрален водопровод Камчийски пясъци, в който са включени населените места Приселци и Близнаци;

подмяна на част от съществуваща водопроводна и инфраструктура в населените места Аврен иПриселци;

рехабилитация на сгради на читалищата в населените места: Синдел, Царевци, Аврен, Равна гора, Казашка река и Здравец;

извършен основен ремонт на централната част на село Аврен;

изографисване на църква в село Царевци;

ремонт на детски градини в населените места:Приселци, Аврен, Царевци, Близнаци, Дъбравино, Синдел и Садово;

рехабилитация на улична мрежа в почти всички населени места; изграждане на улици в Здравец, Бенковски, Аврен, Дъбравино, Царевци, Синдел, Приселци и Близнаци;

въведени са мерки за енергийна ефективност, като е подменено старото осветление с ново уличното LED осветление в част от населените места;

рехабилитация на здравен дом в село Синдел и село Аврен; изградени спортни площадки в училищата в село Дъбравино и село Приселци;

изграден мини футболен стадион в село Бенковски; изграден физкултурен салон в единственото средно училище  СУ„ Св. Св. Кирил и Методий“, с. Синдел в община Аврен;

изградени детски и фитнес площадки по населените места;

изграждане на тръбен кладенец в село Садово.

Други значими за общината социалнидейности са:

създаден център за социална услуги за деца и техните семейства от 0 до 7 г.;

създаден е социално предприятие за обществено хранене, което осигурява топъл обяд на жителите във всички населени места, като средногодишно имаме по 250 потребителя, които изхранваме;

За последните единадесет години финансовоподпомагаме ежегодно обучението във висше учебно заведение на 50 студента, 40 ученици завършващите средно образование и 40 лица/семейства в затруднено финансова положение.

За периода е създадено предприятие за озеленяване и благоустройство с 17 работни места, за озеленяване и благоустройство на общински обекти и предоставяне на услуги на частни и бизнес клиенти.

Дейността сметосъбиране и сметоизвозванеот три години е изцяло общинска дейност, като така се намалят разходите, а същевременно и се покачва качеството на услугата и общинските средства.

– Как икономиката в общината е засегната от днешните предизвикателства пред туристическата индустрия – инфлация, военни действия в Украйна, липса на кадри, световна пандемия и др.?
– Икономиката на общината е пряко засегната от политическата обстановка и липсата на държавност в последните две години, както и липсващите конкретни финансови мерки за подпомагане на общини, и това ни изправя пред все по-тежко съставяне на общинския бюджет.

– Каква е визията ви за развитието на туризма в общината? Освен с морски туризъм, с какво друго е привлекателна общината за туристите и инвеститорите?
– Заедно с Исторически парк, с. Неофит Рилски водим разговори за създаването на карта на историческите обекти в общината и за създаване на съвместен продукт, който да отразява забележителностите по тези места. А посетителите на Историческия парк след това ще могат да видят и интересните обекти, които са разположени в близост, за да се запознаят със старините там. Имаме прекрасен скален манастир, който сме ремонтирали по европейска програма и сме осигурили добър достъп до него. Посещаемостта му също е много добра.

Гордост за нас, е че на територията на Община Аврен се намира к.к. „Камчия, който е посещаван от туристи целогодишно. Тъй като той е изключително интересен заради своя резерват, защитени зони и други красиви кътчета от нея. С цел опазване на плажната ивица ограничихме достъпа на автомобили до нея. Бъдеща идея е даизградим подземно сметосъбиране в курортния комплекс, който ще стане още по-зелен и красив.

Необходимо е засилването на подпомагане от държавата що се отнася до к.к. „Камчия“, за да се подсигурят неохраняемите плажове със спасители. През този сезон липсваше действашмедицински пункт, подсигурен кадрово и финансово. Има необходимост от санитарни помещения- тоалетни, съблекални, душове и т.н. Веднъж за винаги държавата трябва да реши проблема със свободното къмпингуване по алеята, като това създава множество проблеми със сметоизвозването, придвижването по алеята, както и да се обезопаси за преминаващите туристи по нея. Държавата е необходимо спешно да вземе мерки за този проблем.

– Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ е най-големият данъкоплатец и работодател в община Аврен. Какво е значението на комплекса на територията на общината и към днешна дата какви са финансово-икономическите показатели от комплекса към общината?
– Все още Санитарно-оздравителен комплекс „Камчия“ е най-големият данъкоплатец, въпреки намаляването на данъци през последните години. Закриването на работни места през тази година и неработещата база на к.к. „Камчия“ намалява финансово показателите за общината. Силно се надявам в тези трудни времена комплексът да намери своя път за реализацията на туристическия им продукт.

Сподели публикацията