България е най-евтината европейска дестинация за германците
България е най-евтината европейска дестинация за германците
Slide
Slide
Slide
Slide

България е най-евтината дестинация за туризъм в Европа за германските туристи. Това става ясно от сравнителните индекси за ценовото равнище за ресторантските и хотелиерските услуги в Европейския съюз (ЕС) и други европейски страни. Те са изготвени от Федералната статистическа служба (Destatis) по повод панаира за ваканции CMT, който се провежда от 12 до 20 януари 2019 г. в Щутгарт.

По-евтино, отколкото в Германия, излизат почивките в Южна и Източна Европа. От друга страна, по-скъпите почивки обикновено са в западните и северните страни.

В България ценовото ниво за хотели и ресторанти е с над 50% по-ниско от това в Германия (-57,6%). Хърватия също е по-евтина с разлика от -34.8% за Германия. Туристите в Испания плащат с 23,2% по-малко за услугите, отколкото в Германия.

Във Франция услугите в ресторантите и хотелите струват средно с 5,3% повече, отколкото в Германия. Дания е най-скъпата страна в ЕС за германските туристи. Тук ценовото равнище за хотели и ресторанти е с 33,4% по-високо от това в Германия. Най-скъпи в Европа са услугите в норвежките хотели и ресторанти. Ценовото им ниво е с 45,9% по-високо, отколкото в Германия.

Преди предстоящия Brexit и на фона на сегашната слабост на британската лира пътуването до Обединеното кралство все още е благоприятно за германските туристи. Ресторантските и хотелиерските услуги в момента струват с 2,9% по-малко, отколкото в Германия.

Резултатите се базират на публикуван на 13 декември 2018 г. от Евростат ревизиран индекс за ценовите нива в сектора за 2017 г. Destatis обаче е направила изчисления до ноември 2018 г.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова, investor.bg
Сподели публикацията