Отбелязваме 146 години от Освобождението на Плевен, музеите работят с вход свободен
Отбелязваме 146 години от Освобождението на Плевен, музеите работят с вход свободен
Slide
Slide
Slide
Slide

Плевен. 10 декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение, беше отбелязан по традиция на централния площад „Възраждане” пред Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Тържественият ритуал започна с панихида в памет на героите, отслужена от свещеници от храмовете в града.
Снимка Община Плевен

По повод 146 години от Освобождението на Плевен всички обекти на Регионалния военноисторически музей работят с вход свободен.

Музей на открито посреща плевенчани и гостите на града на 10 декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение. Инициативата е на председателя на Общинския съвет, доц. Иван Малкодански, съвместно с Дружество „Традиция“ – „Васил Ганчев – Плевналията“.

Хладно и огнестрелно оръжие, въоръжение, снаряжение, униформи на войници от периода на славната Плевенската епопея са подредени в района до сградата на Областната администрация в часовете до 13.00. По време на инициативата желаещите имат възможност да се снимат и с воини, облечени в автентични униформи.

Сподели публикацията