Slide
Slide

Шумен. Ако сте посетили паметник „Създатели на българската държава“ в град Шумен можете да допълните изживяването си като се възползвате от разходка и дегустация на единствения в България винен сорт Гергана във Винарска изба „Царев Брод“. Също така ще имате възможността да дегустирате 3 или 5 вина на преференциална цена. Единственото нещо, което трябва да направите е да запазите касовата си бележка от Мемориалния комплекс и да резервирате час за посещение във винарната на иновативната платформа #winearound.

Този сорт грозде е създаден през 1976 г. при кръстосване на Мускат Отонел и Димят, отличава се с висока родовитост. По механичен състав и качество гроздето Гергана е не само винен сорт, но и десертен.

Винарската изба в с. Царев брод го възражда като екзотичен пример от недалечното минало, това е единствено място, където можете да го откриете. Тя се намира на 20 км от Мемориалния комплекс . До касата на паметника ще намерите табела с инструкции, как точно да резервирате Вашата дегустация.

В същото време в Историко-археологическият резерват „Шуменска крепост“ в Шумен ще се проведе лагер-събор под надслов „Шумен през вековете”. 

Реконструктори от цялата страна ще представят най-интересното от живота и военното дело на предците ни от Античността до Второто българско царство. Ще бъдат изложени и представени различни обичаи, бит, култура, дрехи, и оръжия, шлемове и др. Присъстващите ще могат да се потопят и да се върнат векове назад във времето, благодарение на демонстрациите,които са подготвени за тях.

Събитието се организира от Регионален исторически музей и Национално дружество „Традиция“ – Клон Шумен и Община Шумен. Това е една чудесна идея за уикенда за всички гости на града.

Сподели публикацията