Slide
Slide

София. Започват проверки на всички къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5 годишния мониторингов период не е изтекъл, гласи най-новата заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева. От всички платени 746 проекта, в период на наблюдение са 288 туристически обекта. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) е близо 82 млн. лева.

Проверките целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности. Ще бъдат извършени ревизии на място на всички документи,  доказващи реалното функциониране на съответния обект, като място за настаняване на гости.

Проверките ще бъдат извършени от експерти на ДФ „Земеделие“ и на МЗХГ. Изпълнителният директор на фонда Живко Живков е създал организация за провеждане на инспекциите, който трябва да приключат до 30 юни. ДФЗ – РА ще представи доклад с резултатите от проверките в едноседмичен срок след приключването им на министър Танева.

В същото време експерти на Министерството на земеделието, храните и горите и Държавния фонд „Земеделие“ (ДФЗ) извършиха проверка на проектно предложение в  Нови пазар. Исканата финансова помощ от 165 152 лв. е за преустройство на сграда в къща за гости и ресторант, както и за изграждане на детски кът.

Проектът е одобрен от Местната инициативна група „Каспичан-Нови пазар“. Предстои разглеждането му от ДФ „Земеделие“. Целта на съвместните проверки на експертите от двете институции е да удостоверят съответствието между подадения проект и инвестиционното намерение на кандидата.

При проверката е установено, че на терена има обект, който не се ползва от кандидата за лични нужди. Резултатът от проверката ще бъде предаден с доклад на ДФЗ,  който ще разгледа проектното предложение за допустимост и одобрение.

Предстои проверка на още два от общо 14 проекта, които са кандидатствали за развитие на туристически дейности. Проверките и резултатите от тях се излъчват на живо във фейсбук страницата на министъра на земеделието Десислава Танева.

Сподели публикацията