Slide
Slide

Балчик. В Ботаническата градина в Балчик цъфнаха първите лалета.  От тази седмица за първи път посетителите на Университетска ботаническа градина могат да видят нашите най-ранно цъфтящи сортове лалета. Припомняме Ви, че Corona, The First и Concerto са нови сортове в пролетната колекция на УБГ-Балчик.


„Бележим края на зимата с цъфтежа на представителите на най-ранната група лалета, наречена Кауфманиана (T. Kaufmanniana). Това са нискостъблени и простоцветни лалета в различна багра и височина – само 20-30 см. Родината им е Турция, където са диворастящи, а са въведени в Европа през 1877 г. Могат да бъдат видени в почти всеки цвят, като често срещани са двуцветните“, съобщиха от УБГ.

Досегашният добре познат и най-ранен представител на клас Кауфманиана, Guiseppe Verdi, вече е изпреварен от напълно новите за градината видове от същия клас: Corona и The First. Coronа се намира в градина Разсадника, The First – в партерното зацветяване на Божествена градина, а Guiseppe Verdiв градините около в. Принц Николай.

Подобни, но по-едри от клас Кауфманиана са представителите на Императорските лалета или клас Фостериана (T. Fosteriana). В градина Разсадника посетителите могат да видят сорт Concerto. Цветовете на Concerto са с елегантни кремаво бели цветове и сиво-зелени листа върху черна основа.

За огромна радост в градина Розариум са цъфнали и сортовете Hakuun и Exotic Emperor.

Както вече Ви съобщихме в Балчик очакват повече от 125 сорта и над 60 000 бр. луковици лалета да разкрият красотата си в цветните партери, градини и колекциите на Университетска ботаническа градина –Балчик.

Сподели публикацията