Изложба посветена на живота и делото на Васил Левски ще бъде открита в Двореца – Балчик
Изложба посветена на живота и делото на Васил Левски ще бъде открита в Двореца – Балчик
Slide
Slide
Slide
Slide

Балчик. В навечерието на 146-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик съвместно с НМ “Васил Левски” – Карлово  ни срещат с “най-светия и народен човек”. На 15 февруари от 11ч. в галерия “Тихото гнездо” ще бъде открита графична изложба “Аз, Васил Левски, в Карлово роден…”

“Животът и делото на Левски в тяхната пълнота винаги дълбоко са интересували, а и вълнували целия български народ. Българинът се е питал къде, кой, кога роди този син на Балкана, каква сила го изпрати немил и недраг по пътищата из българско, за да създава комитети и да сее надежда за свобода; кои бяха приятелите и враговете му? Къде почиват костите му?

Този интерес е всеобщ, всенароден. Може би затова поколения творци – писатели, поети, художници, са търсили отговор на феномена Левски, опитвали са се да проникнат в магията на неговото лично съвършенство и епохално дело. И наистина, изпод тяхното перо и четка са излезли стотици произведения, обогатили представите ни за него, но и внесли щрихи към самопознанието ни за нас, българите, за нашите върхове и крушения, за нашите граждански и човешки добродетели.

На творчеството на художниците се пада едно от първите места за обезсмъртяването на Апостола. Никак не е случайно, че още когато се появява първата му биография, възниква и първият маслен портрет, рисуван от неговия съвременник, сподвижник и приятел – Георги Данчов – Зографина. От тогава, та до ден днешен, българското изобразително изкуство се е обогатило с десетки и стотици потрети и сюжетни картини – графика, скулптура, живопис, илюстрация.

Настоящата изложба показва творби на трима български художници – известния на всички българи Александър Поплилов, карловския художник Дечко Тодоров и Ангел Ангелов – работил в различни области на изкуството. Всички творби са от фонда на Национален музей “Васил Левски” – Карлово и са едни от най – интересните от колекцията на музея. Дечко Тодоров посвещава много голяма част от творческия си път на темата за Апостола – рисува Левски, неговата майка, родната му къща, ханчето на Къкрина, пресъздава в художествено изображение единствения автобиографичен опит на Васил Левски и нарича своята картина “Незавършено стихотворение”. Първият стих от него е и мотото на нашата изложба “Аз, Васил Левски, в Карлово роден”. Александър Поплилов и Ангел Ангелов създават сюжетни картини, свързани с революционната дейност на Апостола. И двамата използват отделни стихове от одата на Иван Вазов “Левски”  за теми на своите графики – “Тая вечер млад е, довечера  стар”, “Селяните прости светец го зовяха”, “В бъдещето тъмно той гледаше ясно”. В произведенията им присъства и Карлово, Розовата долина, учителя на Апостола Георги Стойков Раковски

Тази изложба наред с естетическото и познавателното си значение надявам се ще изостри и прикове историческата Ви памет към непреходните национални ценности. Дано да бъде и един стимул за работа по тази благородна тема и от младите – днешни и утрешни творци. Надявам се повече жители на Балчик, и особено млади хора, а и гости на “Двореца”, да имат възможността да се докоснат до творчеството на тези художници, които подбрахме да Ви покажем.”

Дора Чаушева

Директор НМ “Васил Левски” – Карлово

Изложбата ще остане в Двореца – Балчик до 13 април.

Сподели публикацията