Всяка година Центърът за творческо обучение организира конкурс за есе и видео есе по теми и награждава с пълни и частични стипендии за Space Camp Turkey най-отличилите се деца и младежи въз основа на изпратените от тях есета. Space Camp Turkey e един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток Той e единственият, функциониращ учебно-треноровъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция. Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Центърът за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център  вече 14 години.

Община Добрич подкрепя инициативата и ще осигури една стипендия в размер на 1250 долара с организиране на вътрешен конкурс. Още една стипендия за Добрич ще бъде предоставена от Центъра за творческо обучение. Всички дейности по конкурса в Добрич ще се осъществят от Общински младежки център „Захари Стоянов“.

Какви са условията за кандидатстване и темите за конкурса можете да видите на адрес:

https://spacecamp.cct.bg/

Космическият и научен център за обучение Space Camp Turkey се съсредоточава главно върху мотивирането на млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката, математиката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобравят комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.