Slide
Slide

Повечето коледни базари отварят врати четири седмици преди Бъдни вечер. Те са неизменна част от зимния облик на големите европейски градове. Сега е моментът да запазите своите самолетни билети чрез нискотарифните компании от България до красивите зимни базари, които са на един полет разстояние от София, Варна, Пловдив и Бургас. Фотогалерията на DW и BGtourism.BG Ви помага в избора и представя едни от най-красивите коледни базари в Европа, които от миналата година вече се наричат зимни базари.

Дpeздeн, Гepмaния

Дpeздeн, Гepмaния Bcяĸa гoдинa пeĸapитe и cлaдĸapитe oт гepмaнcĸия гpaд пpaвят чeтиpи тoнeн плoдoв cлaдĸиш, cпeциaлнo зa ĸoлeдния бaзap. Aĸo имaтe ĸъcмeт, мoжeтe дa cи oтĸpaднeтe xaпĸa oт нeгo. Зa цeлтa тpябвa дa пoceтитe Дpeздeн мeждy 27 нoeмвpи и 24 дeĸeмвpи. базарът ще отвори за 585 път.

Зaлцбypг, Aвcтpия

Зaлцбypг, Aвcтpия
Koлeдният бaзap в Зaлцбypг мoжe дa e мaлъĸ, нo пъĸ имa бoгaтa иcтopия. Cпopeд paзлични изтoчници, тoй ce opгaнизиpa oт 15 вeĸ дo днec. B нeгoвa пoлзa гoвopи и тoвa, чe e тoчнo cpeщy двopeцa в гpaдa.

Фpaнĸфypт, Гepмaния

Фpaнĸфypт, Гepмaния
Koлeдният бaзap във Фpaнĸфypт e c 600-гoдишнa иcтopия и e изĸлючитeлнo впeчaтлявaщ и paзпoзнaвaeм зapaди apxитeĸтypaтa cи и вĸycнитe пeчeни ябълĸи.

Кьолн, Германия

Кьолн, Германия
Коледният базар пред Кьолнската катедрала събира всяка година около 4 милиона посетители. Той е един от най-посещаваните коледни базари в Германия. Освен многобройните сергии, отрупани с най-разнообразни стоки и лакомства, коледно настроение създават и над 100 сценични изяви.

Краков, Полша

Краков, Полша
Този коледен базар е разположен в стария град на Краков. И ако романтичните декори не успеят да стоплят нечие сърце, полската водка непременно ще го стори. Главна атракция е конкурсът за най-хубава Коледна ясла, който се провежда всяка година. През 1937 г. се е състоял за първи път.

Виена, Австрия

Виена, Австрия
Старовиенският коледен базар се провежда всяка година на историческия площад пред Шотландското абатство. Наред с най-голямата Коледна ясла в Австрия, този базар е известен и с висококачествените занаятчийски изделия, които се предлагат там. Виенският коледен базар, който се провежда от 1987 година, е замислен като противовес на комерсиалните коледни базари.

Базел, Швейцария

Базелският коледен базар на площад “Барфюсер” е най-големият в Швейцария и може да се похвали с най-дългата осветена коледна улица в Европа. Нагъсто една до друга са наредени общо 180 сергии. Тук се продава всичко и за всеки вкус: от дървени играчки и вегански продукти до индийско ръкоделие.

Страсбург, Франция

Страсбург, Франция
Коледният базар в Страсбург е най-старият във Франция. Особеното е, че типичните дървени будки са разположени не само около Страсбургската катедрала, но и на много други места в града. В тях човек непременно ще намери нещо, което да е по вкуса му.

Брюж, Белгия

Брюж, Белгия
Коледният базар в Брюге се провежда на “Гроте маркт”. С празничната си украса целият средновековен град споделя коледното настроение. Светещи гирлянди красят фасадите на сградите, а файтони предлагат романтична разходка из празнично осветения град.

Мадрид, Испания

Мадрид, Испания
Мадридският коледен базар се провежда на “Пласа Майор” – най-големия площад в испанската столица. Кулминацията на коледните празненства в Испания е на 6 януари, когато се провежда шествието на Тримата влъхви. Според испанския обичай, именно те носят коледните подаръци. Шествието, което се излъчва на живо по испанската телевизия, привлича всяка година хиляди туристи.

Лондон, Великобритания

Лондон, Великобритания
Германската Коледа е експортна стока. „Уинтър Уондърленд“ в лондонския Хайд Парк е най-доброто доказателство за това. Коледният базар там е по германски образец – с „баварска пързалка“ и „германски наденички“.

Гьотеборг, Швеция

Гьотеборг, Швеция
Коледният базар „Jul pa Liseberg“ в Гьотеборг e най-големият в Швеция. Общо 5 милиона коледни светлини създават неповторимо празнично настроение. На този базар има всичко – от шведски специалитети, музика и театрални представления до разходка с шейна, теглена от северни елени. През лятото на това място се издига голям увеселителен парк.

Нюрнберг, Германия

Нюрнберг, Германия
“Деца сте били нявга, бъдете отново и днес” – с тези думи се открива Коледният базар в Нюрнберг. Той е сред най-старите в света – за пръв път е споменат през далечната 1610 година.
Сподели публикацията