Slide
Slide

София. За първи път в България стартира услугата Shareascoot. Тя вече е активна в София, като същността й е, че всеки жител или гост на столицата може да вземе скутер (мотопед) от най-удобното за него място в града и да остави превозното средство в точката на пристигане. Зоната в града, в която могат да се паркират скутерите на Shareascoot, е „широкият център“, като с увеличението на броя им ще се разширява и зоната за паркиране. Зоната за ползване обхваща целия град заедно с околните населени места.

Shareascoot стимулира съществената за София и големите градове полза, а именно – намаляване на задръстванията. Добавена стойност е и не по-малко отговорното поведение на хората, като спомага за това да замърсяваме по-малко с изгорели газове и вредни емисии: веднъж с минималния разход на гориво с бензиновите скутери и нулев такъв с електрическите.

Услугата стартира в София, като се предвижда скоро да бъде достъпна и в Пловдив, а след това във Варна и Бургас.

„Всеки се е сблъсквал с трафика в столицата и знае колко време отнема придвижването от една точка до друга, особено в пиков час – нещо, което може да съкратиш значително със скутер. На второ място като предимство на услугата ни бих посочил безценното удобство и финансовата изгода да не инвестираш в собствено моторно превозно средство, което носи със себе си редица допълнителни разходи. Вместо това можеш да го вземеш от най-удобно място и да го оставиш там, където си стигнал“, споделя пред economy.bg Красимир Димитров, управител на фирмата, предлагаща услугата Shareascoot.

Shareascoot се базира на мобилно приложение, достъпно в App Store и Google Play. Веднъж инсталирано, ползвателят може да открие най-близкия до него скутер в града, да го резервира или директно да го отключи през приложението и да потегли. Необходима е само регистрация, като задължителните условия са навършени 18 години, притежание на смартфон с мобилен интернет (вече широко достъпно), шофьорска книжка и кредитна карта. Регистрацията е безплатна.

Цената е 29 ст. на минута, като не се плаща първоначална такса. Съществува и опция за целодневно наемане и тогава цената е равностойността на 59 лв.

Предвижда се, основните потребители на услугата Shareascoot в София да бъдат предимно млади хора, които обичат да се забавляват и са отговорни по отношение на екологията на градската среда.

Споделеното пътуване със скутери е широко разпространено в Европа и САЩ. В Париж е най-големият оператор на Стария континент с автопарк от над 2 000 скутера.

Сподели публикацията