Slide
Slide

Две изложби ще бъдат открити днес в Художествената галерия в Балчик в рамките на единадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”. Изложбата живопис представя творби на студенти по изобразителни изкуства от Македония, Черна гора, Румъния и България, резултат от живописните им търсения в областта на различните живописни техники в комбинации с други изобразителни методи. Някои от тях са тясно свързани с образователния процес и са от добрите примери за свободна интерпретация на учебни задачи. Други са плод на свободното творческо въображение и изразяват личните предпочитания на авторите към различни аспекти на действителността, превъплътени в пейзаж, натюрморт, фигуративност, абстракция.
Втората експозиция – калиграфия, е своеобразен акцент във фестивалната програма. В нея ще се представят студенти от Факултетите за приложни изкуства в Белград, Букурещ, Ниш и София.Паралелно с изложбата на студенти от Факултета за изкуства при Нишки университет, Факултета за приложни изкуства в Университет по изкуствата, Белград, Националния университет по изкуствата в Букурещ, и Националната художествена академия в София, в рамките на форума ще се проведе и творческо ателие по калиграфия. Лектори и ръководители на ателието, което ще стартира на 13 септември, ще бъдат проф. д-р Кристина Борисова и Жаклина Жекова, докторант, катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия – София. В ателието, в което са предвидени лекционна и практическа част, ще имат възможност да се включат и жители, и гости на Балчик.
Откриването на изложбите е от 17.00 часа в Художествената галерия в Балчик. По-рано през деня, от 10.30 часа в читалище „Паисий Хилендарски” в Балчик ще започне семейният спектакъл за малки и големи „Таласъмът Тропалан”. На сцената ще излязат третокурсници от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” от класа на доц. Майя Енчева.

Сподели публикацията