Илин Димитров, снимка Давид Сукнаров
Slide
Slide

Приоритет за Министерството на туризма е изплащане на забавените средства на хотелиерите за настанените бежанци от Украйна, каза още в Бургас служебният министър на туризма

Бургас. Тази година броят на българите, които са избрали родното Черноморие, е останал стабилен, а изходящият туризъм бележи ръстове в размер на над 3.5 млн. пътувания извън България. Това заяви по време на визитата си в Бургас служебният министър на туризма д-р Илин Димитров. Той посочи, че българите са добри туристи и ги призова да изберат за своята почивка нашето море.

По отношение на туристическия сезон министъра посочи, че в сравнение с 2019-та спадът е с 25%, но спрямо миналото лято има ръст в посещенията. Със 70% повече са чартърите, които са пристигнали от март до сега в нашата страна.

Димитров припомни, че към момента ваучерите за храна могат да се ползват и за туристически услуги. Той посочи, че е необходимо само да се провери предварително дали хотелът или ресторантът имат договор с някой от операторите на ваучери.

Сийка Кацарова: В наш национален интерес е решението ваучерите за храна да важат и за туристически услуги (видео)

В отговор на въпрос за плащанията към хотелиерите, настанили бежанци от войната в Украйна министър Димитров заяви, че интерес към програмата, която е започнала преди месец и е различна от първата, има.

„Програмата ще продължи до края на септември, като в най-скоро време, следващите седмици, ще стане ясно по какъв начин ще продължи и след септември. Към момента има настанени малко над 25 хиляди души. Програмата за интеграция на украинците също върви добре. Над 7 500 души работят, като една част от тях са по морски курорти, а друга част е във вътрешността на страната“, каза Димитров.

Министърът призна, че държавата дължи пари на хотелиерите и това е един от приоритетите и остри проблеми за разрешаване.

„Имаше много забавени преписки и жалби – над 500. Денонощно работихме и голяма част от тези средства бяха вкарани днес на МС, за да се обсъдят и ще бъдат платени в най-кратък срок, може би над 90% от забавените суми, това ни е приоритет. Всеки един хотелиер, който е отворил дома си за граждани от Украйна, които бягат от войната, заслужава да получи обещаното му от държавата плащане и в размера, който му е обещан. Държавата трябва да се прояви като добър стопанин“, категоричен е Димитров.

Мариела Модева: Културният туризъм създава условия у нас да идват хора с по-висок социален статус, те трябва да се превърнат в посланици на България

Относно незаконно поставените от хотелиер чадъри и шезлонги на плаж в Несебър, за които бе издадена заповед за премахването им, министърът коментира, че въпросният плаж не фигурира в нито една кадастрална карта.

„Този плаж в момента, реално, го няма в нито една кадастрална карта и той е морско дъно. Ако ивицата остане пясъчната, то министерството на туризма може да поиска тя да бъде вписана като морски плаж. Нека да видим дали присъствието на този плаж ще се задържи с времето, ще направим постъпки да го включим в картата и оттам нататък да го регулираме – дали ще е охраняем, дали неохраняем, отдаден под наем и т.н. Това е един бонус от природата за гражданите на Несебър“, каза той.

Визитата на министър Димитров в петък продължава в другите две области с излаз на море – Варна и Добрич.

Давид СУКНАРОВ
Кореспондент на Bgtourism.bg

Сподели публикацията